Καινοτόμος ελληνική εφαρμογή ποτίζει τα χωράφια από απόσταση και εξοικονομεί

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Η εξοικονόμηση νερού στην άρδευση και η ορθολογική χρήση των υδατικών πόρων αποτελεί τον κεντρικό στόχο της ελληνικής εφαρμογής Agrologies, που κατέκτησε πριν λίγες ημέρες το πρώτο βραβείο στο Διαγωνισμό Καινοτομίας Capsella.

To Capsella Acceleration Programme υλοποιείται από τον φορέα Corallia του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά σε συνεργασία με τους Sant’ Anna – School of Advanced Studies, Aston University, AgroKnow, Rete Semi Rurali, Zephyr, We Deliver Taste και ZLTO.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με  χορηγία της Eurobank και με την υποστήριξη του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της TP Organics, του δικτύου Copernicus Relays και της Copernicus Academy.

Η εφαρμογή Agrologies στοχεύει στην αποτελεσματική διαχείριση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων με τη χρήση ασύρματων αισθητήρων, με σκοπό τον έλεγχο της άρδευσης από απόσταση και την παραγωγή φιλικών προς το περιβάλλον καλλιεργειών.

Η εταιρεία Agrologies έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα και μια συσκευή, βασισμένες στην τεχνολογία των Ασύρματων Δικτύων Αισθητήρων, που επιτρέπουν τον έλεγχο των καλλιεργήσιμων εκτάσεων από απόσταση, με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Kανένα από τα διαθέσιμα ανταγωνιστικά μέσα στην αγορά δεν δίνουν στον χρήστη τη δυνατότητα παρακολούθησης και διαχείρισης της καλλιέργειας, σε οποιαδήποτε στιγμή και κυρίως ανεξάρτητα, μέσω της χρήσης internet.

Οι αισθητήρες που χρησιμοποιούνται, δίνουν τη δυνατότητα στο χρήστη να λαμβάνει ειδοποιήσεις για τις συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας που επικρατούν στο χώρο. Λαμβάνοντας υπόψιν τα συγκεκριμένα δεδομένα, ο χρήστης μπορεί να διαχειριστεί την άρδευση της περιοχής από απόσταση.

Με την χρήση της εφαρμογής επιτυγχάνονται τα εξής:

  • Συνεχής παρακολούθηση της καλλιεργήσιμης έκτασης και έλεγχος της άρδευσης
  • Μείωση της σπατάλης νερού κατά την άρδευση
  • Εξοικονόμηση χρόνου και κόστους συντήρησης καλλιέργειας
  • Συνεχής ενημέρωση για τις καιρικές και περιβαλλοντικές συνθήκες της περιοχής

Η ευρύτερη αγορά, στην οποία εντάσσεται η αναδυόμενη βιομηχανία των «έξυπνων» τηλεχειριζόμενων προγραμματιστών ποτίσματος, είναι αυτή της μικρο-άρδευσης.

Αιτία της συνεχούς ανάπτυξης της συγκεκριμένης αγοράς είναι η παγκοσμίως αυξανόμενη ανάγκη εξοικονόμησης υδατικών πόρων χωρίς όμως να διακινδυνεύεται η αποδοτικότητα των καλλιεργειών.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση