Καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών: Ένα βιώσιμο αγροτικό μοντέλο

του Νίκου Αβουκάτου

Η βιώσιμη γεωργία προστατεύει τους φυσικούς πόρους (νερό, έδαφος, βιοποικιλότητα) που αποτελούν τη βάση για την παραγωγή της τροφής, καθώς εφαρμόζει ήπιες γεωργικές πρακτικές, χωρίς τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι η βιώσιμη γεωργία έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, ξεκινώντας από τους αγρότες και τις κοινότητες που καλλιεργούν την τροφή μας, και φτάνοντας στον τελικό καταναλωτή που με αυτό τον τρόπο έχει πρόσβαση σε υγιεινά και ασφαλή προϊόντα.

Την καλύτερη επιλογή για την εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών αποτελούν οι τοπικές ποικιλίες, προσαρμοσμένες στις κλιματικές, εδαφικές και άλλες ιδιαιτερότητες μίας περιοχής. Σύμφωνα με τη Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη του Grassroots & Special Projects, η Ελλάδα, με τη μεγάλη βιοποικιλότητα που διαθέτει, θα μπορούσε να καλλιεργήσει μία μεγάλη γκάμα προϊόντων με μεθόδους βιώσιμης γεωργίας, παράγοντας έτσι προϊόντα ποιοτικά και με μεγάλη προστιθέμενη αξία για αγρότες και καταναλωτές. Οι βιώσιμες καλλιέργειες βασίζονται σε δύο άξονες: στις ποικιλίες που επιλέγονται για να καλλιεργηθούν και στις καλλιεργητικές μεθόδους που εφαρμόζονται.

Τα ελληνικά κτηνοτροφικά φυτά (κουκί, μπιζέλι, λούπινο, ρεβίθι κ.α.) καλλιεργούνται στην Ελλάδα εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Αυτές οι καλλιέργειες αποτελούν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να έχει ένα βιώσιμο αγροτικό μοντέλο.

«Προσαρμοσμένα στις τοπικές ιδιαιτερότητες της χώρας μας αποτελούν καλλιέργειες χαμηλού κόστους που δεν είναι μεταλλαγμένες, απαιτούν ελάχιστο νερό και σχεδόν καθόλου φυτοφάρμακα. Επιπλέον, η χρήση τους στην κτηνοτροφία φέρνει αυτάρκεια στον κτηνοτροφικό τομέα και ασφαλή προϊόντα στον καταναλωτή», επισημαίνει η κα. Τσιγαρίδου.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει σε πολλές περιοχές της χώρας ημερίδες της Greenpeace για την εκπαίδευση στην καλλιέργεια των κτηνοτροφικών φυτών, με τη συμμετοχή εκατοντάδων αγροτών, κτηνοτρόφων αλλά και γεωπόνων και τοπικών φορέων.

Μέσα από τη συζήτηση που γίνεται σε κάθε σχετική ημερίδα είναι εμφανής η ανάγκη του παραγωγικού τομέα της χώρας μας για περισσότερη εκπαίδευση και ενημέρωση, αλλά και για εναλλακτικές λύσεις, σε ένα αγροτικό μοντέλο που έχει φτάσει στα όριά του.

«Το αυξανόμενο ενδιαφέρον και η στροφή όλο και περισσότερων κτηνοτρόφων στις ντόπιες ζωοτροφές δείχνουν ότι η στροφή του αγροτικού κλάδου σε βιώσιμες γεωργικές πρακτικές είναι μονόδρομος για την ανασυγκρότηση της γεωργίας και το μέλλον παραγωγών και καταναλωτών», υπογράμμισε η κα. Τσιγαρίδου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση