Κατατίθεται σύντομα το νέο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι το φετινό Φεστιβάλ Ανακύκλωσης έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή καθώς το 2017 θα γίνουν σημαντικές αλλαγές στην ανακύκλωση και κάλεσε τους δήμους να καταθέσουν προτάσεις για χρηματοδότηση έργων από το ΕΣΠΑ. Μιλώντας σε  εκδήλωση για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των νέων προοπτικών στην ανακύκλωση γνωστοποίησε  ότι σύντομα θα κατατεθεί το νέο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση που ετοίμασε ο ΕΟΑΝ.

«Ο στόχος μας είναι να διπλασιαστεί το ποσοστό της ανακύκλωσης από όλους μας την πολιτεία, τη  τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες. Χρειάζεται όμως περισσότερη προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων» τόνισε  ο κ. Φάμελλος.

Ακόμη, προανήγγειλε ότι τον επόμενο μήνα  θα κατατεθεί  σχέδιο νόμου στη Βουλή σύμφωνα με το όποιο το τέλος καθαριότητας που πληρώνει ο δημότης θα συνδέεται με την απόδοση της ανακύκλωσης και της χωριστής συλλογής ώστε να υπάρχουν κίνητρα. Υπολογίζεται ότι οι επενδύσεις στη διαχείριση των αποβλήτων ύψους 2 δις θα δημιουργήσουν τα επόμενα χρόνια 16.000 θέσεις εργασίας ανέφερε ο κ. Φάμελλος.

Για  την κυκλική οικονομία επανέλαβε ότι  θα πρέπει  να ενσωματωθεί στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, σημείωσε όμως ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα που αναστέλλουν τους κανονικούς ρυθμούς της κυκλικής οικονομίας.«Η κυκλική οικονομία αποτελεί ευκαιρία και ανάγκη για την  Ελλάδα και μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Η κυκλική οικονομία   μπορεί να τροφοδοτήσει ένα ποιοτικό άλμα στην οικονομία που θα αποτελέσει αναπτυξιακό μετασχηματισμό και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα τροφοδοτήσει  τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Ο Δημήτρης Πολιτόπουλος, πρόεδρος του ΕΟΑΝ  αναφερόμενος στο εθνικό μητρώο παραγωγών τόνισε ότι παρατηρείται η μείωση της εισφοροδιαφυγής ενώ παράλληλα έχει  καταγραφεί η  αύξηση των παραγωγών στις εγγραφές. «Μετά την ολοκλήρωση της νομοθεσίας ο ΕΟΑΝ θα   βρεθεί  δίπλα τους δήμους ώστε να  μπορέσουμε να δώσουμε λύση στα προβλήματα για την επίτευξη των στόχων.Για τα πράσινα σημείαο κ. Πολιτόπουλος υποστήριξε ότι «θα παρέχουν  τη δυνατότητα  της αυτοδιαχείρισης εντός του δήμου».

Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Θεσσαλονίκης Θωμάς Ψαρρας μίλησε για το μέλλον της ανακύκλωσης στο δήμο Θεσσαλονίκης και παρουσίασε τους βασικούς πυλώνες υλοποίησης του σχεδίου της ανακύκλωσης αλλά και τη συνεργασία  του δήμου με τα συλλογικά συστήματα εναλλακτικής  διαχείρισης

Παρουσιάζοντας τη στρατηγική του δήμου για τη διαχείριση των αποβλήτων μέσα από οκτώ άξονες. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην επέκταση συλλογής του γυαλιού, τη χωριστή συλλογή χαρτιού και χαρτονίου, την αντικατάσταση  της πλαστική σακούλας με χάρτινη, τη κομποστοποίηση, τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων στα νοικοκυριά, τη συλλογή των τηγανελαίων στους παιδικούς σταθμούς, η οποία θα ξεκινήσει πολύ σύντομα. Ο κ. Ψαρράς αναφέρθηκε στη δημιουργία γωνιών ανακύκλωσης και κινητών πράσινων σημείων, τη  λειτουργία γραμμής επικοινωνίας για όλα ρεύματα αποβλήτων και  τη διοργάνωση δράσως ενημέρωσης, διαγωνισμών  και της καταγραφής δεδομένων για όλα τα ρεύματα συλλογής αποβλήτων  αλλά και την εφαρμογή  της ανταποδοτικής κάρτας.

Η Τριανταφυλλιά Χαριτοπούλου, διευθύντρια εναλλακτικής διαχείρισης του ΕΟΑΝ ανέφερε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα από τα φωτεινά παραδείγματα καθώς κάλυψε σύντομα τα κενά στην ανακύκλωση ενώ χαρακτήρισε εργαλείο  ανάπτυξης την εναλλακτική διαχείριση.

 

 

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.