Καύση ξυλίτη: Καμπανάκι για την υγεία και το περιβάλλον στη δυτική Μακεδονία

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Τον «κώδωνα του κινδύνου» για την πρόκληση ανεξέλεγκτης περιβαλλοντικής ζημιάς εξαιτίας της καύσης λιγνίτη-ξυλίτη στα συστήματα κεντρικής και ατομικής θέρμανσης πολυκατοικιών και μονοκατοικιών κρούει η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης, καθώς και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Ο ξυλίτης είναι επί της ουσίας λιγνίτης, καστανού χρώματος, που διατηρεί τη δομή και την όψη του ξύλου, ενώ ανήκει στα μη επιτρεπόμενα για καύση υλικά για οικιακές ανάγκες θέρμανσης.

Όπως επισημαίνει η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης, η καύση ξυλίτη τον χειμώνα κυρίως στα χωριά προκαλεί εκτεταμένη ρύπανση και ελλοχεύει πολύ μεγάλους κινδύνους για την υγεία.

Σόμπες, τζάκια και λέβητες εκλύουν καπνίλα και μυρωδιά, «δηλητηριάζοντας» την ατμόσφαιρα με υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καπνού και στάχτης, με αποτέλεσμα προβλήματα στο αναπνευστικό, κυκλοφοριακό κλπ, ειδικά στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (παιδιά, υπερήλικες και άτομα με αναπνευστικά ή καρδιακά προβλήματα).

Η Οικολογική Κίνηση σημειώνει ότι η νομοθεσία προβλέπει ρητά πως «για τις εγκαταστάσεις θέρμανσης κτηρίων τα μόνα επιτρεπόμενα καύσιμα είναι το πετρέλαιο, τα αέρια καύσιμα καθώς και τα καύσιμα στερεής βιομάζας (pellets, πυρηνόξυλο, wood–chips κα). Απαγορεύονται τα ορυκτά στερεά καύσιμα (λιγνίτης, κάρβουνο, ξυλίτης κλπ)».

Όσον αφορά στον εντοπισμό των παραβατών, η Οικολογική Κίνηση σημειώνει ότι υπάρχουν αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά πρακτικά δεν μπορούν να ελέγξουν πλήρως την κατάσταση.

«Χρειάζονται καμιά …πενηνταριά άτομα να τρέχουν από σπίτι σε σπίτι στα χωριά της Δυτικής Μακεδονίας και να ρίχνουν “καμπάνες”. Από την άλλη, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία δεν μπορεί να απαγορευτεί η πώληση ξυλίτη από τις επιχειρήσεις που τον παράγουν. Υπάρχουν παραθυράκια στο νόμο που κατοχυρώνουν τους πωλητές σε ειδικές περιπτώσεις. Βέβαια στην πράξη τα παραθυράκια γίνονται…πόρτες και ο ξυλίτης πωλείται σε όλους, είτε τον δικαιούνται είτε όχι. Είναι σαφές ότι ο νόμος πρέπει να διορθωθεί άμεσα για να σταματήσουν οι παράνομες πωλήσεις στη ρίζα τους», επισημαίνει με έμφαση η ίδια.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται να βοηθήσουν οι πολίτες και όταν αντιλαμβάνονται τέτοια κρούσματα στη γειτονιά ή στο χωριό τους, να το αναφέρουν στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Καταλήγοντας η Οικολογική Κίνηση τονίζει πως δεν είναι επιχείρημα ότι ο ξυλίτης-λιγνίτης είναι αναγκαστική λύση για τη «φτωχολογιά», καθώς υπάρχουν και βίλες που τον καίνε, ενώ όσοι δεν τα βγάζουν πέρα μπορούν να κάψουν ξύλα που ειδικά στα ορεινά χωριά είναι πάμφθηνα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση