Κινέζοι έφτιαξαν φυτοφάρμακα με νανοτεχνολογία που ελαχιστοποιεί τη ρύπανση του εδάφους

Κινέζοι ερευνητές δημιούργησαν με νανοτεχνολογία ένα νέο φυτοφάρμακο βραδείας απελευθέρωσης, το οποίο μπορεί να αυξήσει την αποδοτικότητα και να μειώσει τη ρύπανση του εδάφους.

Η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Φυσικών Επιστημών, το οποίο υπάγεται στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, χρησιμοποίησε ως πρότυπο διαλυτό άμυλο και πορώδη μικροσφαίρια ανθρακικού ασβεστίου ως φορείς για να δημιουργήσει ένα νανοελεγχόμενο φυτοφάρμακο αργής απελευθέρωσης. Το φυτοφάρμακο αυτό μπορεί να ρυθμίζει τη μετανάστευση των μορίων του φυτοφαρμάκου στο περιβάλλον, περιορίζοντας τις απώλειες του.

Τα αποτελέσματα των ερευνών δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό που εκδίδει η Αμερικανική Χημική Εταιρία (ACS).

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνών Γου Ζενγκιάν, η γεωργία στη Κίνα σε μεγάλο βαθμό βασίζεται στα φυτοφάρμακα, η χρήση των οποίων σε ετήσια βάση υπολογίζεται στο 1 εκατομμύριο τόνους. Ωστόσο, μόνο το 30% των φυτοφαρμάκων επιδρά στις καλλιέργειες, ενώ το υπόλοιπο απλά ξεπλένεται. Επομένως, η συμβατική καλλιέργεια απαιτεί πολλούς γύρους ψεκασμού με φυτοφάρμακα κάθε μέρα, γεγονός που όχι μόνο αυξάνει το κόστος αλλά και προκαλεί σοβαρή περιβαλλοντική μόλυνση και υπερβολικά υπολείμματα από τους ψεκασμούς.

Η νέα γενιά φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, είναι οικονομική, φιλική προς το περιβάλλον και αποτελεί μιά καλή λύση στους «δύσκολους τομείς» της κινεζικής γεωργίας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση