Κλιματική αλλαγή: e-πολυαισθητήρας κατά της διάβρωσης στις ακτές της Κεντρικής Μακεδονίας

του Νίκου Αβουκάτου

Τα «κόκκινα σημεία» διάβρωσης και τρωτότητας των ακτών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα εντοπίσει το Παρατηρητήριο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Παράκτιας Ζώνης της Κεντρικής Μακεδονίας. Σκοπός του είναι η πρόληψη και διαχείριση του κινδύνου των διαβρώσεων υπό την επίδραση της κλιματικής αλλαγής.

Ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία στη θαλάσσια περιοχή του Μακρύγιαλου Πιερίας ένας ψηφιακός πολυαισθητήρας – πλωτήρας ο οποίος είναι συνδεδεμένος με δορυφόρο, εξοπλισμένος με τα απαραίτητα όργανα μέτρησης που συλλέγει δεδομένα σχετικά με την ποιότητα των υδάτων (θερμοκρασία, αγωγιμότητα, Ph, κ.α.), τα οποία αποστέλλει μέσω τηλεμετρίας σε κεντρικό server.

Για πρώτη φορά στα χρονικά βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ολοκληρωμένο σύστημα πολύ υψηλών τεχνολογικών προδιαγραφών στα γεωγραφικά όρια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να γίνουν έγκαιρα τα αναγκαία έργα και παρεμβάσεις για την προστασία τους. Το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και ο προϋπολογισμός του αγγίζει το 1, 5 εκατ. ευρώ.

«Το Παρατηρητήριο είναι ουσιαστικά η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού κόμβου συλλογής, επεξεργασίας, και διάχυσης εξειδικευμένων δεδομένων/ υπηρεσιών παρατήρησης γης καθώς και η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης μεθοδολογίας, μέσω της χρήσης εργαλείων προσομοίωσης, για τον εντοπισμό των ζωνών υψηλού κινδύνου διάβρωσης», είπε στη Greenagenda.gr ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Κώστας Γιουτίκας.

«Έως το τέλος χρόνου θα παραδοθούν και επίσημα τα στοιχεία των αναλύσεων, αλλά και το μοντέλο -που είναι πρωτότυπο και τώρα δημιουργείται σε συνεργασία με το ΑΠΘ- παρακολούθησης, επεξεργασίας και ανάλυσης των δεδομένων σχετικά με τον βαθμό της διάβρωσης των ακτών στο σύνολο του παράκτιου μετώπου της Κεντρικής Μακεδονίας», ανέφερε ο κ. Γιουτίκας.

Στη συνέχεια, το πρόγραμμα παρακολούθησης αναλαμβάνουν οι υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Το Κέντρο Διαχείρισης Περιβαλλοντικής Πληροφορίας (ΚΕ.ΔΙ.Π.Π.) το οποίο θα περιλαμβάνει δύο αίθουσες πληροφοριακών συστημάτων (computing room) που θα αφορούν: α) Εικονικό σταθμό λήψης δορυφορικών δεδομένων και β) Κόμβο δεδομένων Παρατηρητηρίου θα λειτουργεί στην Αντιπεριφέρεια. Ήδη, κινούνται οι διαδικασίες για την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού.

Στο πλαίσιο του έργου είναι πιθανό το επόμενο διάστημα να τοποθετηθούν πλωτήρες και σε άλλα σημεία της παράκτιας ζώνης της Κεντρικής Μακεδονίας. Για τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου προβλέπονται αξιοποίηση επιπλέον της Γεωγραφικής Βάσης Δεδομένων και δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας για την ενημέρωση του κοινού.

Προβλέπεται, επίσης, ανάπτυξη Ψηφιακών Εργαλείων για τη δημιουργία ψηφιακών χαρτογραφικών προϊόντων, εργαλείων προσομοίωσης του φαινομένου της παράκτιας διάβρωσης εξαιτίας της Κλιματικής Αλλαγής, καθώς και εκπόνηση έκθεσης στρατηγικού σχεδιασμού με εναλλακτικά σχέδια δράσης για την ολοκληρωμένη διαχείριση και ανάπτυξη της παράκτιας ζώνης.

«Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό και ουσιαστικό έργο που με την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας και δορυφορικών δεδομένων θα μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, σαφή εικόνα για την κατάσταση των ακτών σε όλους και σε καθένα χωριστά από τους παράκτιους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Έτσι θα μπορούμε όχι μόνο να αντιμετωπίζουμε με ταχύτητα τα προβλήματα των διαβρώσεων με τα απαραίτητα έργα, αλλά και να προλαμβάνουμε την εμφάνιση των προβλημάτων, αφού έχοντας την πληροφόρηση θα μπορούμε να οργανώνουμε έγκαιρα τις αναγκαίες παρεμβάσεις. Το Παρατηρητήριο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης του Παράκτιου Μετώπου στην Κεντρική Μακεδονία δεν είναι μόνο ένα φιλοπεριβαλλοντικό έργο. Έχει σαφή αναπτυξιακό χαρακτήρα σε μια περιοχή που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια σημαντική δυναμική στον τουρισμό και εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της συστηματικής προσπάθειας που καταβάλει η Περιφέρεια για να αποτελέσει η Κεντρική Μακεδονία διακριτό τουριστικό προορισμό», εξήγησε ο κ. Γιουτίκας.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ενίσχυσης του παράκτιου αναχώματος από τον Γαλλικό Ποταμό έως τον Αξιό Ποταμό για τη θωράκιση και προστασία της ευρύτερης περιοχής.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση