Κοκτέιλ ρύπων στην Περαία με καθημερινή καύση αποβλήτων και χωματερές (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Ένα ακόμη περιστατικό εκδήλωσης φωτιάς, που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι σε μπαζότοπο δίπλα σε καταυλισμό Ρομά, στην Περαία Θεσσαλονίκης, φέρνει και πάλι στη δημοσιότητα το έγκλημα που συντελείται κατά της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος τα τελευταία χρόνια στην τοποθεσία Τσαΐρια, με την ανεξέλεγκτη καύση καλωδίων και ελαστικών.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, στήλες μαύρων καπνών εμφανίζονται στον ουρανό και η ατμόσφαιρα γίνεται αποπνικτική. Οι ουσίες (διοξίνες, φουράνιο κ.ά.) που εκλύονται είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες.

Η παράνομη καύση ακατάλληλων υλικών προκαλεί αέρια ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ενώ εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των κατοίκων του καταυλισμού (εντός του οποίου γίνονται οι καύσεις) των περιοίκων αλλά και για τη δημόσια υγεία γενικότερα.

Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι της περιοχής, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές τους προς τις αρμόδιες αρχές, στις οποίες χρεώνουν «αναποτελεσματικότητα», το πρόβλημα όχι μόνο παραμένει, αλλά διογκώνεται σε συχνότητα και διάρκεια καύσεων.

Ενδεικτικά, το φαινόμενο είναι πολλές φορές ορατό στην πόλη της Θεσσαλονίκης που βρίσκεται απέναντι στον κόλπο του Θερμαϊκού, όπως φαίνεται και στις σχετικές φωτογραφίες. Οι περιοχές που επιβαρύνονται είναι της Άνω και Κάτω Περαίας, των Νέων Επιβατών, της Αγίας Τριάδας, του Πλαγιαρίου και του Τριλόφου, ανάλογα της κατεύθυνσης του ανέμου. Παράλληλα, σημαντικό είναι ότι οι καύσεις γίνονται πλησίον του χώρου του αεροδρομίου «Μακεδονία», γεγονός που μπορεί να εγκυμονεί επιπρόσθετα ζητήματα υγείας και ασφάλειας που δεν έχουν ερευνηθεί ακόμη.

Συνέπεια της καθημερινής καύσης ελαστικών και καλωδίων εκατοντάδων κιλών, όπως καταγγέλλεται, είναι όλο και περισσότεροι κάτοικοι να παρουσιάζουν προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος. Οι δε μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών μετά από την πολυετή και διαρκή οικολογική καταστροφή του αέρα που αναπνέουν είναι ανυπολόγιστες, αφού η -ακατάπαυστη- καύση των ελαστικών και των καλωδίων είναι καρκινογόνα και παρουσιάζει πολλαπλούς κινδύνους για τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών.

«Παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες μας για την τραγική κατάσταση, το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται και να μη δίδεται καμία λύση. Από την αλληλογραφία των αρχών (Περιφέρεια, Δήμος, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Αεροδρόμιο, Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας κλπ) που έχουμε στα χέρια μας, για το θέμα αυτό, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι ο ένας επιρρίπτει την ευθύνη για την εξεύρεση λύσης στον άλλο», επισήμανε η Μαρουτσέλα Βασιλειάδου, μέλος της «Κίνησης Πολιτών και Φίλων Δήμου Θερμαϊκού για την Περιβαλλοντική Ρύπανση».

Στην περιοχή έχουν δημιουργηθεί δύο άτυπες χωματερές με εναπόθεση καλωδίων, ελαστικών, κλαδιών, μπαζών και επίπλων, που επιδεινώνουν και επιβαρύνουν το πρόβλημα: η μία πίσω από το πολιτιστικό κέντρο ΚΑΠΠΑ και η δεύτερη στην αλάνα απέναντι από το Κέντρο Ετοιμότητας Διασποράς Αεροπορίας.

«Είμαστε σε απόγνωση και νιώθουμε θυμό για αυτό που συμβαίνει. Έχουμε αποφασίσει να εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμά μας και θα προσφύγουμε σε κάθε αρχή για τη διεκδίκηση του αυτονόητου», υπογράμμισε η κα. Βασιλειάδου.

Πριν από λίγες ημέρες υπήρξε μία πρώτη ενημερωτική συνάντηση στον δήμο Θερμαϊκού της «Κίνησης», με την παρουσία του δημάρχου Γιάννη Μαυρομάτη, ενώ οργανώνεται μία δεύτερη στον δήμο Θέρμης την επόμενη εβδομάδα.

Μήνυση από τον δήμο

Όπως είπε στη Greenagenda.gr ο πρώην αντιδήμαρχος καθαριότητας του δήμου Θερμαϊκού και νυν προϊστάμενος της διεύθυνσης ύδρευσης Θωμάς Μπίρος, τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στον Εισαγγελέα μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

«Η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή καθώς ορισμένοι καίνε καλώδια και λάστιχα προκειμένου να πάρουν διάφορα χρήσιμα μέταλλα, κυρίως χαλκό, για να τα πουλήσουν. Παρά τις συζητήσεις μας με τους Ρομά και όσα έχουμε συμφωνήσει, να σταματήσουν ορισμένοι τις επικίνδυνες αυτές πρακτικές, δυστυχώς δεν τηρείται τίποτα», είπε ο κ Μπίρος.

Μεταξύ των λύσεων που εξετάζονται από τη δημοτική αρχή για το φαινόμενο, είναι το ενδεχόμενο επιδότησης για ενοικίαση διαμερισμάτων, ώστε να εγκαταλειφθεί εντελώς ο καταυλισμός.

 

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση