Λάρισα: Οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά κάνουν περισσότερο ανακύκλωση

Οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά είναι οι πιο συνεπείς πολίτες στο ζήτημα της ανακύκλωσης. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα του προγράμματος ανακύκλωσης στη Λάρισα, όπου εκτός των άλλων αποδεικνύεται πως η ανακύκλωση ως μία κοινωνικά υπεύθυνη πρακτική απαιτεί χρόνο, τον οποίο διαθέτουν περισσότερο οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά.

Ακόμη, ενθαρρυντική είναι η ανταπόκριση των επαγγελματιών στη δράση για την ανακύκλωση του γυαλιού στους ειδικούς κώδωνες, που έχουν τοποθετηθεί σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το τελευταίο διάστημα καμπάνια ενημέρωσης στην Λάρισα για τους κώδωνες ανακύκλωσης γυαλιού, σε συνεργασία με καταστήματα εστίασης.

Μάλιστα, γνωστό καφέ-μπαρ της Λάρισας για περισσότερο από έναν χρόνο ανακυκλώνει καθημερινά τις γυάλινες συσκευασίες και αναρτά σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης το βάρος σε ανακυκλώσιμα υλικά που τοποθετεί στον μπλε κώδωνα.

Ωστόσο, από το πρόγραμμα ανακύκλωσης αποκαλύπτεται ακόμη πώς υφίσταται έλλειψη ενημέρωσης στους πολίτες για το τι ανακυκλώνεται και τι όχι. Στους μπλε κάδους, τα συχνότερα λάθος τοποθετημένα σκουπίδια είναι σακούλες δεμένες, υφάσματα, πλαστικά έπιπλα και ακάθαρτες συσκευασίες.

Την ίδια στιγμή διαπιστώνεται ότι μειώθηκε ο όγκος των ανακυκλώσιμων υλικών από την κρίση και έπειτα, καθώς έπεσε γενικότερα η κατανάλωση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από το πρόγραμμα ανακύκλωσης, τα υλικά που δημιουργούν προβλήματα στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών είναι τα σπασμένα γυαλιά και καθρέφτες, καθώς η διαλογή στα κέντρα γίνεται συνήθως με τα χέρια και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού των εργαζομένων.

Προβληματικά στην διαχείριση τους είναι και τα βρώμικα κουτιά από πίτσα ή οι συσκευασίες έτοιμου φαγητού, καθώς τα υπολείμματα από τις τροφές και τα λίπη δεν καθαρίζονται ολοκληρωτικά και εμποτίζουν το χαρτόνι, με αποτέλεσμα να μην ανακυκλώνονται.

Οι βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες σακούλες που διατίθενται από κάποια σούπερ-μάρκετ, έχουν ημερομηνία λήξης και από ένα σημείο και μετά αρχίζουν να αποσυντίθενται, οπότε δεν ανακυκλώνονται.

Ακόμη, το σύστημα των μπλε κάδων δεν μπορεί να ξεχωρίσει κομμάτια χαρτιού, που είναι μικρότερα από μια σελίδα μεγέθους Α4, ενώ ακατάλληλο για ανακύκλωση είναι και το βρεγμένο χαρτί, ακόμη κι όταν στεγνώσει, γιατί οι ίνες του χαρτιού «μαζεύουν» όταν βρέχονται.

Τέλος, όσον αφορά στις συσκευασίες, που περιείχαν ορυκτέλαια, αντιψυκτικά, εντομοκτόνα κτλ., δεν πρέπει να ρίχνονται στους μπλε κάδους, γιατί τα κατάλοιπα των τοξικών ουσιών δύσκολα απομακρύνονται.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.