Τοξικοί λαγοκέφαλοι «κατέκλυσαν» το λιμάνι του Αγίου Νικολάου (vid)

Ένα κοπάδι επικίνδυνων λαγοκέφαλων πέρασε από το λιμάνι του Αγίου  Νικολάου, το μεσημέρι της Δευτέρας 18 Απριλίου.

Υπήρξε έντονος προβληματισμός γιατί ήταν η πρώτη φορά που, λόγω της ήρεμης θάλασσας, πολίτες είδαν από κοντά τόσους πολλούς λαγοκέφαλους.

Πρόκειται για μία εντυπωσιακή εικόνα, καθώς σπάνια μπορεί να δει κάποιος ένα τόσο πολυπληθές κοπάδι λαγοκέφαλων, ωστόσο η εικόνα αυτή προκάλεσε και προβληματισμό, αφού, όπως σας είχε ενημερώσει σχετικά η Greenagenda.gr, πρόκειται για ένα από τα πλέον επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία ψάρια, αν καταναλωθεί.

Πόσο επικίνδυνος είναι

Το συγκεκριμένο είδος λαγοκέφαλου (lagocephalus sceleratus) προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα από το 2003 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους ερασιτέχνες ψαράδες, αφού πολλοί δεν υποψιάζονται το παραμικρό ή, ακόμα κι αν έχουν ακούσει για τον λαγοκέφαλο, δεν μπορούν να τον ξεχωρίσουν.

Ωστόσο χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς η  τετροδοτοξίνη προκαλεί μυϊκή παράλυση, μπλοκάρει το νευρικό σύστημα και μπορεί να επιφέρει τον θάνατο. Η συγκεκριμένη τοξίνη συγκεντρώνεται κυρίως στο ήπαρ και στα γεννητικά όργανα του λαγοκέφαλου αλλά και στον μυϊκό ιστό που τρώει ο άνθρωπος.

Ο λαγοκέφαλος είναι ένα από τα 90 είδη ψαριών και τα περίπου 1.000 είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας που πέρασαν στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Ολα αυτά τα είδη λέγονται «Λεσσεψιανά», από το επώνυμο του Γάλλου μηχανικού Φερδινάνδου Λεσσέψ που κατασκεύασε τη διώρυγα. Οπως τονίζει στο Εθνος ο  δρ Στέφανος Καλογήρου, ο οποίος είναι συνεργαζόμενος ερευνητής στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, η πρώτη παρατήρηση του λαγοκέφαλου -φυσικός χώρος του οποίου είναι η Ερυθρά Θάλασσα, ο Ειρηνικός και ο Ινδικός Ωκεανός- στη Μεσόγειο έγινε το 2003 και συγκεκριμένα στα νότια παράλια της Τουρκίας. «Στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο μπήκε από τα Δωδεκάνησα, όπου εντοπίζονται και οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί του. Εχει ραγδαία εξάπλωση και πλέον το συναντάμε στο Ιόνιο, στα παράλια της Κροατίας, στη Μάλτα και την Τυνησία», σημειώνει.

Πώς θα ξεχωρίζετε το λαγοκέφαλο:

- Το χρώμα της ράχης του είναι μπλε ασημί και έχει πολλές μαύρες βούλες.
- Το κεφάλι του μοιάζει με του λαγού, από εκεί άλλωστε πήρε το όνομά του
- Εχει κοφτερά δόντια και φουσκώνει όταν απειλείται

Με πληροφορίες από Anatolh.com

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση