Λουκέτο στο Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας στα Χανιά

Την απόφαση να βάλει «λουκέτο» σε μια από τις σημαντικότερες δομές προστασίας του περιβάλλοντος στην Κρήτη έλαβε η πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης, δρομολογώντας τη διακοπή της λειτουργίας του Πάρκου Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας!

Το Πάρκο του Πολυτεχνείου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα», καταλαμβάνει μία έκταση 300  στρεμμάτων και αποτελεί έναν σημαντικό χώρο όπου η χλωρίδα και η συνυπάρχουσα πανίδα προστατεύονται και μπορούν να αναπτύσσονται χωρίς ανθρώπινες παρεμβάσεις. Αποτελεί δε πόλο έλξης ντόπιων και επισκεπτών, με την επισκεψιμότητά του να ξεπερνά ετησίως τους 15.000 επισκέπτες, ενώ μόνο το 2016 ξεναγήθηκαν στο πάρκο 2.500 μαθητές!

Την ιδέα της δημιουργίας του Πάρκου είχε το 1994 ο τότε πρύτανης του Πολυτεχνείου Γιάννης Φίλης, ο οποίος σχεδίασε και ανέπτυξε τo Πάρκο με τη μερική στήριξη της Παγκρήτιας Ενωσης της Αμερικής και το 2004 το εγκαινίασε. Μάλιστα, το 2007, η Ακαδημία Αθηνών αναγνώρισε την περιβαλλοντική σημασία της δημιουργίας του Πάρκου, και απένειμε έπαινο στον Γιάννη Φίλη.

Από σήμερα 1η Σεπτεμβρίου το γραφείο του Πάρκου Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας, κλείνει λόγω μη ανανέωσης της σύμβασης του επιστημονικού προσωπικού. Στο πάρκο εργάζονταν δύο βιολόγοι και δύο συντηρητές.

Κίνδυνος για τις φυτικές συλλογές

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια το πάρκο προσπαθεί να επιβεβαιώσει χωρίς χρηματοδότηση και προσωπικό με αποτέλεσμα οι ζωντανές φυτικές συλλογές του, που περιλαμβάνουν ενδημικά και σπάνια είδη, να βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κρίσιμη κατάσταση. Κάποιες από αυτές χωρίς άμεση δράση και επιστημονική επίβλεψη θα χαθούν για πάντα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί εντύπωση, καταλήγει το δημοσίευμα, δεδομένης της μεγάλης προσφοράς του πάρκου στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο κι αναμένονται με ενδιαφέρον πλέον οι αντιδράσεις.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.