Μέχρι τέλος Ιουλίου θεσμοθετούνται τα νέα περιφερειακά χωροταξικά σχέδια

του Θοδωρή Καραουλάνη

Δημόσια δεσμεύθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ότι τα πολυαναμενόμενα Περιφερειακά Χωροταξικά Σχέδια της χώρας θα κυρωθούν και θα δημοσιευθούν επισήμως μέχρι το τέλος Ιουλίου. Πρόκειται για μία σημαντική δέσμευση, καθώς τα υφιστάμενα περιφερειακά χωροταξικά βρίσκονται υπό αναθεώρηση εδώ και σχεδόν μία πενταετία. Και πολλοί εμπλεκόμενοι σημειώνουν ότι κάθε περαιτέρω καθυστέρηση μπορεί να τα καταστήσει ανεπίκαιρα.

Και γιατί είναι τόσο σημαντικά τα περιφερειακά χωροταξικά σχέδια; Γιατί στην πραγματικότητα δίνουν τις κατευθύνσεις τόσο για τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες και χρήσεις γης σε κάθε περιφέρεια της χώρας όσο και για το μέγεθός τους. Αλλά και τις βασικές κατευθύνσεις τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για την μελλοντική οικονομική ανάπτυξη κάθε περιοχής.

Η δέσμευση του Γιώργου Σταθάκη έγινε σε συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Δωδεκανήσων του ΣΥΡΙΖΑ Ηλία Καματερού, για το θέμα του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό. Όπως είναι γνωστό και έχει καταγράψει η Greenagenda, το Ειδικό Χωρικό Πλαίσιο Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό έχει ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, με δύο διαδοχικές αποφάσεις του, το 2015 και το 2017. Και μάλιστα το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει υποχρεώσει, με την τελευταία του απόφαση, τη Διοίκηση να «τρέξει» για καθιέρωση νέου ειδικού χωροταξικού, καθώς έκρινε ότι η ακύρωση του τελευταίου σχεδίου για τον Τουρισμό, που ενέκρινε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2013 δεν σημαίνει την επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς (στο λεγόμενο «χωροταξικό Σουφλιά» του 2009) όπως είχαν ερμηνεύσει οι υπηρεσίες αλλά πλήρη ακύρωση κάθε ειδικού χωροταξικού για τον Τουρισμό και επομένως το Υπουργείο οφείλει, βάση του νόμου, να θεσμοθετήσει νέο σχέδιο.

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και οι καθυστερήσεις του ΥΠΕΝ έχουν οδηγήσει στην ανυπαρξία χωροταξικού σχεδιασμού για τις τουριστικές δραστηριότητες στη χώρα. Και αυτό αναδείχθηκε στη Βουλή. Αλλά ο Υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε (και το αποδέχεται και το ΣτΕ) ότι από τη στιγμή που υπάρχουν περιφερειακά χωροταξικά σχέδια που περιλαμβάνουν χωροταξικές κατευθύνσεις για τις τουριστικές δραστηριότητες καλύπτεται η βασική υποχρέωση του κράτους για σχεδιασμό. Φυσικά κάθε διαφορετική παραδοχή θα σήμαινε ότι κάθε μία από τις αποφάσεις για την ανέγερση, ίδρυση και λειτουργία ξενοδοχείου στη χώρα μας θα ήταν κυριολεκτικά στον αέρα!

Η δέσμευση του Υπουργού για τη δημοσίευση των περιφερειακών χωροταξικών μέχρι τα τέλη Ιούλη ήρθε να απαντήσει στην ανάγκη ενός επίκαιρου, με βάση τις εξελίξεις των τελευταίων ετών, σχεδιασμού για τις τουριστικές χρήσεις. Στα περιφερειακά χωροταξικά «υπάρχει πλήρες πλαίσιο για τις τουριστικές δραστηριότητες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός. Βέβαια αυτή η δημόσια δήλωση σημαίνει ταυτόχρονα ότι κάθε ενδιαφερόμενος επενδυτής σε τουριστικά ακίνητα οπουδήποτε στη χώρα θα πρέπει να περιμένει τα νέα χωροταξικά (ή να ενημερωθεί «ατύπως» για το περιεχόμενό τους, με ό,τι αυτό σημαίνει…). Το χρονικό διάστημα όμως μέχρι το τέλος Ιουλίου είναι σύντομο, οπότε υποθέτουμε ότι δεν δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα – ή τουλάχιστον έτσι κρίνει η κυβέρνηση – αν και η καθυστέρηση έχει ξεπεράσει ήδη τα 5 χρόνια, μέσα στα οποία ακυρώθηκαν και οι ειδικότερες προβλέψεις του ειδικού χωροταξικού για τον Τουρισμό.

Πάντως – και παρά τις ανωτέρω διαβεβαιώσεις για επάρκεια των περιφερειακών σχεδίων σε επίπεδο σχεδιασμού – ο Υπουργός Γιώργος Σταθάκης ανέφερε ότι το ΥΠΕΝ ξεκίνησε τις διαδικασίες εκπόνησης νέου χωροταξικού με βάση το νέο νόμο για τον χωρικό σχεδιασμό. Όπως είπε ο Υπουργός, το ΥΠΕΝ έχει καταρτίσει τον φάκελο για να γίνει διαγωνισμός όπου θα αναδειχθεί ο ανάδοχος που θα μελετήσει το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό, έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση και αφού υπάρχουν πλέον οι προδιαγραφές αναμένεται σύντομα να έρθει από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ στον Υπουργό η απόφαση προκήρυξης του διαγωνισμού.

Στην πραγματικότητα, αν και κανείς από τη κυβέρνηση δεν το παραδέχεται ή δεν το λέει δημόσια, όλα τα παραπάνω είναι και ένας από τους βασικούς λόγους της καθυστέρησης του Υπουργείου για την εκπόνηση νέου χωροταξικού για τον Τουρισμό. Δηλαδή η κυβέρνηση επιθυμούσε να αλλάξει το νόμο για το χωρικό σχεδιασμό, για το πώς γίνονται οι σχετικές μελέτες, το ποιος αποφασίζει και με ποια διαδικασία αλλά και τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός. Μόλις ολοκλήρωσε αυτές τις αλλαγές, για τις οποίες χρειάστηκε δυόμιση χρόνια, προχωρά στην ανάθεση νέου χωροταξικού, χωρίς όμως προς το παρόν να δεσμεύεται, τουλάχιστον προς τη Βουλή των Ελλήνων, σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη θεσμοθέτησή του…

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.