Μεγάλες οι ζημιές καλλιεργειών που προκάλεσε η «Αριάδνη»

Οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών είχαν σοβαρές επιπτώσεις στη γεωργία. Τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει συστηματικά η καταγραφή των ζημιών και κυρίως σε κηπευτικά και εσπεριδοειδή καθώς σε πολλές περιπτώσεις χαρακτηρίζεται καθολική η καταστροφή τους.

Ωστόσο, τα προβλήματα δεν είναι μόνο αυτά που φαίνονται αυτή την στιγμή. Λόγω του παγετού μειωμένη αναμένεται να είναι η ανθοφορία σε ελαιόδεντρα και εσπεριδοειδή γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στην καρποφορία της επόμενης σεζόν.

«Καλλιέργειες που εκτίθενται σε παγετό για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 24 ωρών διατρέχουν ολοένα και μεγαλύτερο κίνδυνο καταστροφών. Αν μετά την παρέλευση του παγετού επικρατήσουν αμέσως υψηλές θερμοκρασίες τότε οι ζημιές στα φυτά αναμένεται να είναι εντονότερες, επειδή η απότομη τήξη των παγωμένων ιστών θα οδηγήσει σε έξοδο των χυμών και σπάσιμο των κυτταρικών μεμβρανών» τόνισε στη Greenagenda.gr o ο Χρήστος Γεωργιάδης, Γεωπόνος MSc,.

Συγκεκριμένα η έκθεση των φυτών στον παγετό έχει ως αποτέλεσμα την πήξη του κυτταρικού χυμού των φυτών και την κρυσταλλοποίηση των κυττάρων αυτών. Οι ζημιές που παρουσιάζονται στα φυτά οφείλονται είτε σε μηχανική επίδραση της στερεοποίησης των κυττάρων, είτε σε βιοχημικές μεταβολές που αλλάζουν το μεταβολισμό των φυτών.

Ο ΕΛΓΑ ενημερώνει τους ασφαλισμένους του πως σε περίπτωση που έχουν υποστεί ζημιές στο ζωικό τους κεφάλαιο ή στη φυτική τους παραγωγή, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ των Δήμων τους ή με τα περιφερειακά Υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ.

Ιδιαίτερα ευπαθείς καλλιέργειες είναι τα εσπεριδοειδή (πορτοκαλιές, λεμονιές), υποτροπικά φυτά (αβοκάντο) που καλλιεργούνται κυρίως στην Κρήτη, σε νησιά του Αιγαίου και στη Νότια Πελοπόννησο.

Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση καθώς σε αρκετές περιπτώσεις έχασαν ένα μεγάλο κομμάτι των καλλιεργειών τους.

Δεδομένου ότι υπάρχει επίσημη καταγραφή των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών θα διεκδικηθεί έκτακτη χρηματοδότηση από τα αρμόδια υπουργεία αφού τα καιρικά φαινόμενα χαρακτηρίζονται πρωτόγνωρα για αρκετές περιοχές της χώρας.

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση