Μεγάλες οι προοπτικές για τη θέρμανση μέσω του ήλιου

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Ραγδαία ανάπτυξη αναμένεται να γνωρίσει το πεδίο της βιομηχανίας προϊόντων θέρμανσης με τη χρήση ηλιακής ενέργειας, καθώς εκτιμάται ότι μέχρι το έτος 2050 μπορεί να καλύπτει το 47% των αναγκών αντιμετώπισης των χαμηλών θερμοκρασιών των χειμερινών-φθινοπωρινών μηνών, εφόσον υπάρξει και ένα θεσμικό πλαίσιο που θα ευνοεί την επέκταση της.

Το ποσοστό αυτό επί της ουσίας αντιπροσωπεύει 133 εκατ. τόνους ισοδύναμου πετρελαίου και μπορεί να συντελέσει στο να εξοικονομηθούν 285.924 εκατομμύρια τόνοι εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Παράλληλα, θα συρρικνωθεί η εξάρτηση της ΕΕ από τις εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων.

Μέχρι στιγμής η θέρμανση μέσω της ηλιακής ενέργειας αναπτύσσεται σε ορισμένους υποτομείς της αγοράς, όπως στην βιομηχανική παραγωγή, αλλά και σε κάποιες οικιακές εφαρμογές.

Στην βιομηχανία η προοπτική της εξάπλωσης είναι τεράστια, εάν αναλογιστεί κανείς πως σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν μόνο λίγες εγκαταστάσεις θέρμανσης με τη χρήση ηλιακής ενέργειας, τη στιγμή που το 40% των αναγκών της βιομηχανίας μπορεί να καλυφθεί από τις θερμοκρασίες που μας προσφέρει απλόχερα και δωρεάν ο ήλιος.

Η ηλιακή ενέργεια για θέρμανση μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου όσο θα υποχωρεί το ποσοστό της θέρμανσης, που παράγεται με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε διεθνές επίπεδο η βιομηχανία της θέρμανσης μέσω του ήλιου είναι «υπεύθυνη» για 730.000 θέσεις εργασίας, ενώ ο κύκλος εργασιών της είναι 21 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στην Ευρώπη υπάρχουν εγκατεστημένα πάνω από 10 εκατ. συστήματα, από τα οποία τα δημοφιλέστερα είναι οι ηλιακοί θερμοσίφωνες.

Ο κύκλος εργασιών των Ευρωπαικών βιομηχανιών του κλάδου είναι 1,9 δισεκατομμύρια Ευρώ με 23.700 εργαζόμενους.

Η επέκταση της χρήσης του ήλιου είναι απόρροια της συνεπούς εφαρμογής των κοινοτικών στόχων για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το έτος 2020, όπως και για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από τον τομέα της θέρμανσης και του κλιματισμού.

Τις παραπάνω προτεραιότητες υποστηρίζει ο φορέας Solar Heat Europe, στον οποίο μέλος είναι και η ελληνική Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση