Μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών μαζεύονται από το Σέιχ Σου

Συμβουλές για τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες σε όλες τις φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές δόθηκαν το πρωί στους Θεσσαλονικείς, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας.

Ο σεισμός αλλά και η δασική πυρκαγιά, λόγω του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου, είναι τα δύο φαινόμενα που απασχόλησαν περισσότερο τους πολίτες που πέρασαν από την Πλατεία Αριστοτέλους, στο ύψος της οδού Μητροπόλεως, εκεί όπου υπάλληλοι του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης μοίρασαν ενημερωτικό υλικό με χρήσιμες συμβουλές και απαραίτητες οδηγίες. Καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου πάντως το «βάρος» της ενημέρωσης πέφτει στους μαθητές των δημοτικών σχολείων της Θεσσαλονίκης.

«Μαζί με την Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών του Δήμου Θεσσαλονίκης πηγαίνουμε σε δημοτικά σχολεία και κάνουμε ασκήσεις εκκένωσης του χώρου σε περίπτωση σεισμού. Έχουμε μαζί μας ασθενοφόρο, πρώτες βοήθειες και ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο, ενώ αφήνουμε φυλλάδια με οδηγίες για να ενημερώνονται σωστά οι μαθητές», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο προϊστάμενος του αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Κώστας Ευδωρίδης.

Όσο για το ενδεχόμενο αποφυγής δασικών πυρκαγιών, κυρίως στο Σέιχ Σου, τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται είναι οι συνεχείς “εξορμήσεις” για καθαρισμό του χώρου από τα σκουπίδια και την αυτοφυή βλάστηση.

«Στο περιαστικό δάσος αρκετές φορές, μαζί με εθελοντικές ομάδες, πραγματοποιούμε εξορμήσεις και μαζεύουμε τα απορρίμματα που πετούν ασυνείδητοι. Είναι μεγάλες οι ποσότητες που συγκεντρώνουμε, όμως είναι ακόμη μεγαλύτερες αυτές που πετούν. Και τι δεν βρίσκουμε, από μπάζα, μέχρι λάστιχα αυτοκίνητων», πρόσθεσε ο κ.Ευδωρίδης.

Τόσο στο Σέιχ Σου, όσο και στο άλσος στα Λουτρά της Θέρμης, καθαρίζονται περισσότερα από 300 στρέμματα αυτοφυής βλάστησης για την αποφυγή πυρκαγιών, ενώ φέτος η Πολιτική Προστασία του Δήμου Θεσσαλονίκης θα έχει στη διάθεση της για τη νέα αντιπυρική περίοδο που αρχίζει την 1η Μαΐου και δέκα καινούρια υδροφόρες.

Σημειώνεται πως η καθιέρωση της 1ης Μαρτίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτικής Προστασίας ή Αμυνας οφείλεται στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αμυνας (ICDO), ο οποίος το 1990 επέλεξε τη συμβολική ημερομηνία κατά την οποία το 1972, τέθηκε σε εφαρμογή το καταστατικό του να την ορίσει ως μια ημέρα ορόσημο για τα κράτη μέλη του και τους σκοπούς της πολιτικής άμυνας ανά την υφήλιο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση