Μεγάλες υποσχέσεις…. για το κλίμα στο Παρίσι

Η  greenagendα από το Παρίσι.

Ο χρόνος μετρά  αντίστροφα για την οριστική συμφωνία την οποία αναμένει όλος ο  πλανήτης. Το Παρίσι είναι το  επίκεντρο του κόσμου. Η νύχτα της Παρασκευής είχε αρκετή ένταση, έντονες διαβουλεύσεις μεταξύ των διαπραγματευτών. Το πρωί του Σαββάτου επικοινώνησαν τηλεφωνικά  ο Αμερικανός  πρόεδρος Μπαρακ Ομπάμα και ο Κινέζος ομόλογος του Ξι Τσι Μπιγκ. Τα τελευταία 24ωρα  έχουμε τις εκκλήσεις  του Γάλλου  προέδρου Φρανσουά Ολάντ και το Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κιν Μουν και τις  πιέσεις με σκοπό να καταλήξουν σε ένα τελικό κείμενο συμφωνίας.
Τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας την  οποία  όμως  πρέπει  να  αποδεχτούν ομόφωνα και οι 200 χώρες  είναι τα  παρακάτω:

-Ο στόχος της συγκράτησης της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας σε λιγότερο από 2C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και να συνεχιστούν  οι προσπάθειες για τον  περιορισμό της  αύξησης  της θερμοκρασίας στο 1.5C.

-Μη δεσμευτική  απόφαση  είναι  οι χώρες να αναθεωρήσουν τους εθνικούς τους στόχους για το 2020 και κατόπιν  ανά πενταετία με στόχο την αύξηση  στις περικοπές αερίων του θερμοκηπίου. Να πραγματοποιούν τακτικά αποτιμήσεις  της προόδου προς τον συλλογικό στόχο συγκράτηση της θερμοκρασίας.

-Η αναγνώριση ότι το  ποσό των  100 δισεκατομμυρίων  δολαρίων  ετησίως θα αφορά τη χρηματοδότηση για το κλίμα που είχε υποσχεθεί  έως το 2020, ποσό το οποίο θα πρέπει να είναι ένα «δάπεδο» για συνεχή βοήθεια και ότι η παροχή χρηματοδότησης θα πρέπει να επανεξετάζεται  τακτικά μαζί με τους στόχους μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου σε εθνικό επίπεδο με μια νέα χρηματοδότηση που θα συμφωνηθεί από το 2025.

-Η αναγνώριση  ότι πολλές χώρες  θα υποστούν απώλειες και οι ζημιές από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής  αλλά  αποκλείεται ρητώς οποιεσδήποτε αξιώσεις ευθύνη ή αποζημίωση ως αποτέλεσμα της συμφωνίας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση