Μεγάλο ενδιαφέρον Μητσοτάκη για το ηφαίστειο και τη γεωλογική ιστορία της Σαντορίνης (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Με φόντο το διάσημο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, το ηφαίστειο και τη Θηρασιά, έγινε η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο νησί στους ανταποκριτές ξένου Τύπου για την επανεκκίνηση της τουριστικής περιόδου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψή τους στο νησί, ο πρωθυπουργός, η σύζυγος του Μαρέβα και ο γιος του Κωνσταντίνος ενημερώθηκαν και για τη γεωλογική ιστορία της Σαντορίνης. Σύμφωνα με πληροφορίες της Greenagenda.gr, κατά την παραμονή τους στο νησί αφιέρωσαν λίγη ώρα για να γνωρίσουν σημαντικές επιστημονικές πληροφορίες για έναν προορισμό που προσελκύει κατά εκατοντάδες χιλιάδες κάθε χρόνο επισκέπτες από όλον τον κόσμο.

Η ενημέρωσή τους έγινε από την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Tμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών Εύη Νομικού και διήρκησε περίπου μια ώρα. Το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού ήταν μεγάλο για τη γεωλογική ιστορία του νησιού. Μαζί με τη σύζυγό του και τον υιό τους έκαναν πολλές ερωτήσεις για το πώς έγινε η Μινωική έκρηξη, πόσο καταστροφική ήταν, αλλά και πώς ήταν το σχήμα του νησιού πριν την έκρηξη.

Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό και τον θαυμασμό του κατά την ενημέρωση. Μάλιστα, εντυπωσιασμένος επανέλαβε αρκετές φορές τη λέξη «μοναδικό».

Ακόμη, θέλησε να μάθει για το πώς σχηματίστηκε το νησί, πώς έγινε η μεγάλη έκρηξη και ποια είναι όλα τα πετρώματα, ποιες ήταν οι νεώτερες εκρήξεις του ηφαιστειακού κέντρου των Καμένων και πότε έγινε η τελευταία έκρηξη. Επίσης ενδιαφέρθηκε να μάθει τι έγινε το 2011-12 που υπήρξε κάποια σεισμο-ηφαιστειακή ανησυχία και αν το ηφαίστειο μπορεί να δώσει κάποια μελλοντική έκρηξη, ποια είναι τα πρόδρομα φαινόμενα, ενώ ρώτησε και πώς παρακολουθείται και τι γίνεται στον υποθαλάσσιο χώρο.

Κατά την αποχώρησή του, ο κ. Μητσοτάκης ευχήθηκε να παραμένει ήρεμο το ηφαίστειο για να επισκέπτονται το νησί οι Έλληνες και ξένοι τουρίστες.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση