Μεγάλο πρόγραμμα στήριξης ιδιωτικών επενδύσεων ΑΠΕ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) και η Ένωση για τη Μεσόγειο, ξεκίνησαν ένα κοινό πρόγραμμα, με στόχο την ανάπτυξη των ιδιωτικών αγορών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε Αίγυπτο, Ιορδανία, Μαρόκο και Τυνησία.

Το πρόγραμμα SPREF στοχεύει στην προώθηση των μέτρων ανάπτυξης των ΑΠΕ και της ενεργειακής αποδοτικότητας στην παραγωγή ενέργειας, μεταφορά, διανομή και τελική χρήση στη Νότια και Ανατολική Μεσόγειο και αποσκοπεί στο να συμβάλλει στη μείωση της εξάρτηση από τις εισαγωγές υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με την ΕΤΑΑ, το πρόγραμμα SPREF αφορά χρηματοδότηση ύψους 227,5 εκατ. ευρώ και παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας Ενέργειας της ΕΕ, στα πλαίσια της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κλίμα στο Μαρακές του Μαρόκο.

Η ΕΤΑΑ αναφέρει, επίσης, ότι το πρόγραμμα έχει στόχο να κινητοποιήσει επιπλέον επενδύσεις ύψους μέχρι 834 εκατομμυρίων ευρώ από άλλα μέρη, συμπεριλαμβανομένων του Κλιματικού Επενδυτικού Ταμείου «Καθαρής Τεχνολογίας» (CTF) και του Παγκόσμιου Ταμείου Περιβάλλοντος (GEF).

Η χρηματοδότηση θα πρέπει να συνοδεύεται από στοχευμένη στήριξη της τεχνικής συνεργασίας για την υλοποίηση έργων ΑΠΕ στην περιοχή, που στοχεύουν στην αποφυγή εκπομπών 780.000 τόνων CO2 ετησίως, αναφέρει η ΕΤΑΑ.

Το πρώτο έργο στο πλαίσιο του προγράμματος SPREF είναι το ισχύος 120 MW αιολικό πάρκο Khalladi στην Ταγγέρη του Μαρόκο, ένα από τα πρώτα ιδιωτικά έργα ΑΠΕ στη χώρα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση