Μειωμένα τέλη για όσους Θεσσαλονικείς φτιάξουν κάθετους κήπους και πράσινα δώματα

του Νίκου Αβουκάτου

Τη μείωση κατά 20% των δημοτικών τελών σε όσους Θεσσαλονικείς προχωρήσουν στη δημιουργία κάθετου κήπου ή φυτεμένου δώματος στην ταράτσα τους ανακοίνωσε σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις δράσεις και τις ενέργειες που αναλαμβάνει η δημοτική αρχή για το περιβάλλον.

Παράλληλα, όπως σημείωσε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Σωκράτης Δημητριάδης έχει γίνει επαφή με ανθοπώλες της πόλης προκειμένου οι πολίτες που θα κάνουν κάθετους κήπους ή δώματα να έχουν έκπτωση.

Η αίτηση για τη μείωση των τελών θα γίνεται από το σύνολο της οικοδομής. Ήδη, ετοιμάζεται εισήγηση από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Μιχάλη Κούπκα προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης θα προχωρήσει στην ενίσχυση του θεσμού της υιοθεσίας παρτεριών, δέντρων και πάρκων, με παροχή κινήτρων από την Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, με υλικοτεχνική υποστήριξη. Ακόμη, ανακοινώθηκε ότι θα γίνει αναβίωση του θεσμού «Πράσινο Μπαλκόνι».

Ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε στα όσα έχει κάνει ο δήμος στους 9 μήνες που ο ίδιος βρίσκεται στο τιμόνι της διοίκησης και μίλησε για μια δέσμη μέτρων που θα αφήσουν το οικολογικό αποτύπωμα της δημοτικής αρχής.

Αναφερόμενος στην περίοδο της καραντίνας λόγω κορωνοϊού, ο κ. Ζέρβας μίλησε για μια δίμηνη ανάπαυλα και ανάσα για το περιβάλλον.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση τιμή διοξειδίου αζώτου, τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου ήταν 21,7 μg/m3, την εβδομάδα 20-26 Απριλίου 13,7 και την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου 12,5.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Ζέρβας στη δημοσιότητα, για τα αιωρούμενα μικροσωματίδια την περίοδο 2-8 Μαρτίου ήταν 41,2 μg/m3, 23-29 Μαρτίου 25,2 μg/m3, τον Απρίλιο απο 26,8 έως 34,2 και πρώτη βδομάδα Μαΐου 27,1.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι ο δήμος εντός του έτους θα προμηθευθεί 50 ηλεκτρικά οχήματα και θα προχωρήσει στην εγκατάσταση σταθμών φόρτισης με βάση τις απαραίτητες προδιαγραφές.

«Δεν είναι μόνο ένας εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος αλλά η αποτύπωση μιας σκληρής δουλειάς και ενός φιλόδοξου προγραμματος για το περιβάλλον», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Σωκράτης Δημητριάδης παρουσίασε το πράσινο πρόγραμμα του επόμενου διημέρου, με εκκίνηση την αποψινή εκδήλωση τοποθέτησης των αιωνόβιων ελαιόδενδρων στην οδό Αγγελάκη.

Ο δήμος, εξάλλου, έχει προγραμματίσει και δράσεις καθαρισμού και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε οκτώ σημεία της πόλης. Σε μία σημαντική δράση αύριο, στις 10:00 το πρωί στην Καμάρα, παλαίμαχοι ποδοσφαριστές ομάδων θα προχωρήσουν στον καθαρισμό του άξονα της οδού Δημητρίου Γούναρη.

Ο κ. Δημητριάδης έκανε και έναν απολογισμό των 10 μηνών συντήρησης κλάδευσης και διαχείρισης του αστικού πρασίνου και τις αναπλάσεις.

Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα greentree για τη διαχείριση του αστικού πρασίνου και την εφαρμογή τεχνολογιών που αφορούν την παρακολούθηση και καταγραφή της ποιότητα του αέρα της πόλης, όπως οι έξυπνοι αισθητήρες που εγκαταστάθηκαν σε διάφορα σημεία του δήμου.

Ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης Νίκος Ζεϊμπέκης σημείωσε ότι «πρέπει να αναπτύξουμε και να βελτιώσουμε την ανακύκλωση και να κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια επανεκκίνησής της».

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Εθελοντισμού και Αθλητισμού, Πέτρος Λεκάκης, ανάφερε ότι ο δήμος διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό εθελοντών, που ανέρχονται σε 1.900. «Χρειάζεται να ξυπνήσουμε το εθελοντικό κίνημα, για αυτό βάζουμε ψηλά τον εθελοντισμό», είπε.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση