Μελέτη δενδροφύτευσης 1.000 κουκουναριών ξεκίνησε στη Σκιάθο

Στη Σκιάθο βρίσκεται από την Τρίτη 23 Ιουλίου, ο δασολόγος της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ για να συλλέξει τα απαραίτητα στοιχεία για τη σύνταξη της μελέτης δενδροφύτευσης 1.000 κουκουναριών (pinus pinea) στην περιοχή του βιοτόπου των Κουκουναριών και στη δασική περιοχή Μαντράκι. Η δράση υλοποιείται με την πρωτοβουλία και την υποστήριξη   του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος».  Η δενδροφύτευση αναμένεται να υλοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο.

 Τα ευχάριστα νέα ανακοινώθηκαν την Τετάρτη 5 Ιουνίου, από την σελίδα στο facebook, του φυσικού μεταλλικού νερού Αύρα, με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού του περιβαλλοντικού προγράμματος «Κάποια Δάση έχουν τη δική τους Αύρα».Από το 2008 έως και σήμερα, το Φυσικό Μεταλλικό Νερό Αύρα σε συνεργασία με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ,  επενδύει στην προστασία των ελληνικών δασών με το πρόγραμμα «Κάποια Δάση έχουν τη δική τους Αύρα» με τρεις βασικούς άξονες, την αναδάσωση - δενδροφύτευση, τον καθαρισμό περιαστικών δασών, αλλά και την εκπαίδευση μαθητών και ενηλίκων γύρω από το περιβάλλον, πάντα με την επιστημονική καθοδήγηση ενός πολύτιμου συνεργάτη, της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Αρκτούρος.Θεωρώντας πολύ σημαντική την πρωτοβουλία και θέτοντα ως στόχο την ένταξη της Σκιάθου στο πρόγραμμα, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» κατέθεσαν τον Ιούνιο του 2012 τη συμμετοχή. Μετά την απαραίτητη αλληλογραφία και τη συνεχή επικοινωνία, επισκέφτηκαν τη Σκιάθο στις 16 Φεβρουαρίου, οι υπεύθυνοι υλοποίησης του προγράμματος, όπου με την καθοδήγηση  του Δασολόγου του Δήμου κ. Βασίλη Ταμπάκη και των μελών του Συλλόγου ξεναγήθηκαν στην περιοχή υλοποίησης της δράσης. Από τον Σύλλογο, με τη σύμφωνη γνώμη του Δασολόγου του Δήμου, είχε προταθεί η περιοχή του βιότοπου των Κουκουναριών και η δασική περιοχή Μαντράκι.

Το φυσικό μεταλλικό νερό ΑΥΡΑ και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, σε συνεργασία με το Δήμο Σκιάθου, το Δασαρχείο Σκιάθου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος»,  θα  συμβάλουν στην ανανέωση και εμπλουτισμό του βιοτόπου των Κουκουναριών στην περιοχή «Κουκουναριές»  και «Μαντράκι» Σκιάθου με την φύτευση 1.000 δέντρων κουκουναριάς (Pinus Pinea). Επιπλέον, θα αναλάβει την φροντίδα τους για τα τρία πρώτα χρόνια, εξασφαλίζοντας στα δενδρύλλια το απαραίτητο για αυτά πότισμα κατά την ξηροθερμική περίοδο του καλοκαιριού. Έως και σήμερα, και στο πλαίσιο του προγράμματος «Κάποια Δάση έχουν τη δική τους Αύρα», έχουν φυτευτεί 29.140 δέντρα σε 7 περιοχές της Ελλάδας, έχουν καθαριστεί 7 περιαστικά δάση, έχουν συλλεχτεί 17.6 τόνοι απορριμμάτων και οργανικής ύλης, ενώ έχουν εκπαιδευτεί 65.800 μαθητές.  Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό Αύρα με το περιβαλλοντικό πρόγραμμα κέρδισε το 1ο παγκόσμιο βραβείο στα «Water Innovation Awards 2012», στην κατηγορία «Καλύτερο πρόγραμμα περιβαλλοντικής δράσης και ευαισθησίας».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!