Μερίδιο 55% από ΑΠΕ προβλέπει ο Μακροχρόνιος Ενεργειακός Σχεδιασμός

Τον στόχο για την εγκατάσταση νέων έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος περίπου 6 GW (γιγαβάτ) έως το τέλος της επόμενης δεκαετίας θα θέτει ο Μακροχρόνιος Ενεργειακός Σχεδιασμός, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Ναυτεμπορική», θα προβλέπει πως το 2030 οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα συμμετέχουν με μερίδιο 55% στην ηλεκτροπαραγωγή. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ποσοστό των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας (η οποία αφορά το σύνολο του ενεργειακού μίγματος) θα προσδιορίζεται στο 30% το 2030.

Η ολοκλήρωση του Μακροχρόνιου Ενεργειακού Σχεδιασμού βρίσκεται στην τελική ευθεία, με συνέπεια έως τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Από τη διαβούλευση θα προκύψει το τελικό κείμενο, το οποίο στη συνέχεια θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στον Σχεδιασμό θα περιγράφονται οι στόχοι, οι πολιτικές και τα μέτρα πολιτικής τα οποία θα υπηρετούν έναν προς έναν τους πέντε πυλώνες της ενεργειακής Ένωσης: απαλλαγή από ανθρακούχες εκπομπές, ενεργειακή αποδοτικότητα, ενεργειακή ασφάλεια και αλληλεγγύη, εσωτερική αγορά ενέργειας, έρευνα - καινοτομία - ανταγωνιστικότητα. Επίσης, η κατάρτισή του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στις οποίες εκτός από την ενίσχυση του μεριδίου των ΑΠΕ προβλέπεται και η δραστική αύξηση της εξοικονόμησης ενέργειας, με στοχευμένες δράσεις στον κτηριακό τομέα και τις μεταφορές.

Επενδύσεις άνω των 2 δισ.

Όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, από τις νέες μονάδες συνολικής ισχύος 6 GW όλων των τεχνολογιών, στα οποία «μεταφράζεται» η ενίσχυση του μεριδίου τους στο 55% της ηλεκτροπαραγωγής, έχει ήδη δρομολογηθεί η ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων 1,2 GW, μέσα από τον «οδικό χάρτη» των διαγωνισμών της τριετίας 2018-2020 που έχει εγκρίνει το ΥΠΕΝ. Τα έργα που θα κατοχυρώσουν χρηματοδότηση μέσω των διαγωνισμών αντιστοιχούν σε επενδύσεις άνω των 2 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, πάντως, εγχώριοι φορείς του κλάδου των ΑΠΕ έχουν υποστηρίξει πως οι ανανεώσιμες πηγές μπορούν έως το 2030 να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο στη χώρα μας. Ενδεικτικό είναι ότι, απαντώντας σε ερωτηματολόγιο του ΥΠΕΝ στο πλαίσιο κατάρτισης του Σχεδιασμού, η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας επισήμανε πως ο εθνικός στόχος πρέπει να είναι σαφώς υψηλότερος από 32% (ο οποίος είναι ο στόχος σε επίπεδο Ε.Ε.) δεδομένου του πλούσιου δυναμικού ΑΠΕ της χώρας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση