Μεσολόγγι: Πυροβόλησαν πετρίτη, το ταχύτερο ζώο του πλανήτη (φωτο)

Έναν τραυματισμένο ενήλικο πετρίτη σε κρίσιμη κατάσταση μετέφερε πολίτης στον Φορέα Διαχείρισης Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων, στις 19 Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, τα στελέχη του Φορέα κινητοποιήθηκαν άμεσα προσφέροντάς του τις πρώτες βοήθειες. Μετά την περισυλλογή του, απέστειλε το είδος στον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής (ΑΝΙΜΑ) για αποκατάσταση.

Ακριβώς την επόμενη ημέρα και μετά την παραλαβή του έγινε με επιτυχία η χειρουργική οστεοσύνθεση στο Κτηνιατρικό Κέντρο Περιστερίου από τους κτηνιάτρους Αχιλλέα Ακρίβο καθώς το πουλί ήταν πυροβολημένο (δείτε παρακάτω ακτινογραφία όπου διακρίνονται τα σκάγια στο σώμα του).

Για όσους δεν γνωρίζουν ο πετρίτης είναι είδος γνήσιου γερακιού (γένος Falco), που απαντάται και στον ελλαδικό χώρο. Η επιστημονική του ονομασία είναι Falco peregrinus , και περιλαμβάνει 18 υποείδη. Είναι από τα πλέον αναγνωρίσιμα γεράκια με το χαρακτηριστικό του πτέρωμα στο οποίο κάνουν αντίθεση οι ανοικτόχρωμες με τις σκουρόχρωμες περιοχές, ενώ στο κεφάλι ξεχωρίζει η, επίσης χαρακτηριστική, σκούρα «μάσκα».

Φωλιάζει και αναπαράγεται σε απόκρημνα βράχια ακτών, βουνών, φαραγγιών αλλά και σε νησίδες. Αναζητά την τροφή του στους περισσότερους βιοτόπους αλλά προτιμά ανοικτές εκτάσεις όπως χωράφια, ακτές, εκβολές, βάλτους. Την τροφή του αποτελούν τα πουλιά τα οποία αιφνιδιάζει και σκοτώνει με καταδίωξη ή κάθετη εφόρμηση από ψηλά.

Τέλος είναι το ταχύτερο ζώο του πλανήτη, καθώς στις κάθετες εφορμήσεις του όταν κυνηγά φτάνει τα 400 χλμ/ώρα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση