Μετά την Αστυπάλαια, η Χάλκη γίνεται το δεύτερο «πράσινο» νησί με σφραγίδα... Citroen

Άλλο ένα ελληνικό νησί και μάλιστα πάλι στα Δωδεκάνησα, η Χάλκη, μετά την Αστυπάλαια, μπαίνει στο επενδυτικό στόχαστρο διεθνών εταιριών που τοποθετούν τα κεφάλαια τους στην «πράσινη» ενέργεια και τον εξηλεκτρισμό των μεταφορών.

Σύμφωνα με το Euro2day.gr, αυτή τη φορά την κίνηση την κάνουν οι Γάλλοι, οι οποίοι σε απόσταση περίπου 95 μιλίων από το «πράσινο» νησί της γερμανικής VolksWagen, αντιτείνουν τη δική τους αυτοκινητοβιομηχανία την Groupe PSA με αιχμή του δόρατος τη Citroen. Την πολυεθνική θα πλαισιώνουν άλλες δύο εταιρίες, η Vinci Energies (ενεργειακός βραχίονας του ομώνυμου κατασκευαστικού ομίλου) και η μικρομεσαία Akuo Energy μέσω της Akuo Energy Greece που δραστηριοποιείται στις ΑΠΕ.

Η γαλλική κοινοπραξία επιδιώκει να αναπτύξει ολοκληρωμένη «πράσινη» επένδυση που θα έχει σαν αποτέλεσμα την ενεργειακή αυτονομία του νησιού των 28 τ.χλμ. και των 478 κατοίκων του με την παραγωγή και αποθήκευση ηλεκτρισμού από ΑΠΕ αλλά και τον εξηλεκτρισμό των χερσαίων και πλωτών μεταφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η PSA θα τεστάρει στη Χάλκη τα αποτελέσματα νέας τεχνολογίας στην ηλεκτροκίνηση μοντέλου της Citroen, ενώ η Vinci Energies θα αναλάβει τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, «έξυπνου» οδικού φωτισμού και της φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Η Akuo Energy κατά τις πληροφορίες θα «χτίσει» τον υβριδικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με συστήματα ΑΠΕ.

Η επίσημη ανακοίνωση για τη νέα «πράσινη» επένδυση σε νησί ανακοινώθηκε χθες από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα κατόπιν συνάντησης που είχε με τον Γάλλο Πρέσβη Patrick Maissonave κι εκπροσώπους των προαναφερόμενων εταιριών.

Κατά τις πληροφορίες ίσως και σε ένα μήνα θα ακολουθήσει η υπογραφή μνημονίου κατανόησης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τις γαλλικές εταιρίες ώστε να ξεκινήσουν σταδιακά οι προκαταρκτικές εργασίες και να ακολουθήσει η υλοποίηση του project.

Πηγές αναφέρουν, σύμφωνα με το Euro2day.gr, ότι οι επαφές της γαλλικής πλευράς με την ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησαν από τον περασμένο Δεκέμβριο και η εκδήλωση ενδιαφέροντος επιταχύνθηκε μετά το «πράσινο» σινιάλο που έστειλε η έλευση της VolksWagen.

Εξάλλου, με χθεσινή ανακοίνωσή του το ΥΠΕΝ επιβεβαίωσε την προώθηση καινοτόμων παρεμβάσεων για τη μετάβαση ελληνικών νησιών σε καθεστώς πλήρους ενεργειακής αυτονομίας, με ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και με την παράλληλη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στις πλωτές και χερσαίες μεταφορές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συναντήθηκε  με τον Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, Patrick Maisonnave, παρουσία της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου και εκπροσώπων των γαλλικών εταιρειών Citroen, Vinci Energie και Akuo Energy Greece.

Πηγή φωτογραφίας: Newsbeast.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση