Μικροί μηχανικοί δημιουργούν τη Θεσσαλονίκη του μέλλοντος με τις αρχές της αειφορίας

Μια ομάδα παιδιών, η μακέτα μιας πόλης του μέλλοντος, μια πόλη με την τεχνολογία στην υπηρεσία των ανθρώπων, μια αειφορική πόλη.

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Χτίζω την πόλη μου» που διεξάγεται στο ΝΟΗΣΙΣ τα μεσημέρια του Σαββάτου, παιδιά ηλικίας 8-10 ετών χτίζουν την πόλη των ονείρων τους με βάση τις αρχές τις αειφορίας.

Για την κατασκευή της πόλης (λειτουργική μακέτα με κατασκευές των παιδιών) τα παιδιά θα χρησιμοποιήσουν απλά καθημερινά υλικά και θα εφαρμόσουν αειφορικές και οικολογικές λύσεις. Στη διάρκεια του προγράμματος τα παιδιά πρέπει:

1. Να σχεδιάσουν το πολεοδομικό σχέδιο της πόλης, όπως το φαντάζονται με τις υποδομές και τις υπηρεσίες της πόλης [κοινωνική μέριμνα].
2. Να κατασκευάσουν τη μακέτα ενός διαμερίσματος [αρχιτεκτονική κατασκευή].
3. Να κατασκευάσουν τα κτίρια της πόλης με απλά υλικά [δόμηση και αρχιτεκτονική].
4. Να βρουν λύσεις και εφαρμογές για τις μεταφορές [τεχνολογία αυτοκίνησης και αυτοματισμών].
5. Να εγκαταστήσουν δίκτυα ηλεκτροδότησης και θέρμανσης [φυσική, εναλλακτικές μορφές ενέργειας].
6. Να μεριμνήσουν για την ανάπτυξη φυσικού περιβάλλοντος στο περιβάλλον της πόλης [οικολογία και φυσική αναβλάστηση].
7. Να δώσουν όνομα στην πόλη, να την τοποθετήσουν στον χάρτη και να προσθέσουν μνημειακά στοιχεία στην πόλη [γεωγραφία, φαντασία και έκφραση].

Οι μικροί μηχανικοί κατασκευάζουν πηλοσανίδες εμπλουτισμένες με σπόρους όλων των εποχών για να κατασκευάσουν εξωτερικούς τοίχους κατοικιών.

Κάθε παιδί κατασκευάζει ένα διαμέρισμα 50 τετραγωνικών σε κλίμακα 1/15 και ορίζει τη διαρρύθμιση και τον προσανατολισμό του. Στη συνέχεια συναρμολογούν ένα αιωρούμενο μαγνητικό metro για τις συγκοινωνίες της πόλης , καθώς κι ένα χειροποίητο μαγνητικό τρένο περιφερειακά της πόλης. Για τη θέρμανση της πόλης τους οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν ένα σύστημα κατόπτρων για να ζεσταίνεται η πόλη από τον ήλιο από δύο κατευθύνσεις. Στα εργαστήρια που συνδυάζουν την τεχνολογία των φυσικών επιστημών και την οικολογία με έμφαση στην αειφορία , αξιοποιούνται όλες οι εναλλακτικές πηγές ηλεκτρισμού και δημιουργούνται εγκαταστάσεις παραγωγής ρεύματος από ήλιο, αέρα, έδαφος και νερό.

Ομάδες εργασίας παιδιών για την κατασκευή μακέτας πόλης είναι μια διαδεδομένη καλή πρακτική σε σχολεία των ΗΠΑ, όπου έχει καθιερωθεί και ο σχετικός σχολικός διαγωνισμός Future City. Στο ίδιο πνεύμα είναι και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΝΟΗΣΙΣ «Χτίζω την πόλη μου».

Η οργάνωση του περιεχομένου και η εκτέλεση του προγράμματος πραγματοποιείται από τη «Γνώση και Εμπειρία».

Πληροφορίες www.noesis.edu.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση