Μοναδικός συνδυασμός ΑΠΕ στην Πανεπιστημιούπολη των Κιμμερίων Ξάνθης

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Το πιο «πράσινο» campus Πανεπιστημίου στην Ελλάδα βρίσκεται και επίσημα από το τέλος Απριλίου του 2017 στην Πανεπιστημιούπολη των Κιμμερίων Ξάνθης (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης).

Αυτό ανακοινώθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο αμφιθέατρο «Καραθεοδωρή» στην Πανεπιστημιούπολη των Κιμμερίων με αφορμή την ολοκλήρωση του έργου REUNI.

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) υλοποίησε το έργο αυτό από το 2015 με τελική ημερομηνία ολοκλήρωσης τις 30 Απριλίου του 2017.

Το έργο REUNI χρηματοδοτήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) σε ποσοστό 85%, ενώ έχει εφαρμοστεί στην Πανεπιστημιούπολη των Κιμμερίων σε συνολική έκταση 11.355 τ.μ., όπου υπάρχουν 592 κλίνες, ένα εστιατόριο 1.012 τ.μ., όπου σιτίζονται περίπου 400 άτομα ημερησίως, και το αμφιθέατρο «Καραθεοδωρή» που έχει μηνιαία επισκεψιμότητα 550 ατόμων.

Το έργο είχε προϋπολογισμό 1,8 εκατ. ευρώ, αποτελώντας το δεύτερο μεγαλύτερο από τα προγράμματα, που εγκρίθηκαν στην χώρα μας από τον ΕΟΧ με υπεύθυνο διαχειριστή το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

reuni2 (840 x 583)

Η υλοποίηση του αναμένεται να συμβάλλει στην εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας που φτάνει στο 30%, θα μειώσει το αποτύπωμα σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 23% και θα αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο των κτιρίων, που εφαρμόστηκε, τουλάχιστον κατά 50%.

Παράλληλα, θα βελτιωθούν οι συνθήκες θερμικής άνεσης και ποιότητας διαβίωσης των ενοίκων στις φοιτητικές εστίες, θα μειωθεί το λειτουργικό κόστος, ενώ θα ευαισθητοποιηθούν και οι φοιτητές και πολίτες της Ξάνθης σε θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

ape2 (840 x 625)

Ειδικότερα, στην ιδιόκτητη περιοχή του ΔΠΘ εγκαταστάθηκε ένα υβριδικό σύστημα βιομάζας και ηλιακών συλλεκτών για θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό χρήσης με συνολική ισχύ 2,3 MWth, ενώ θα λειτουργήσει και ένα παράλληλο ψυκτικό σύστημα απορρόφησης θέρμανσης.

Επίσης ολοκληρώθηκαν οι γεωθερμικοί εναλλάκτες (αβαθούς γεωθερμίας) με την ενέργεια να καταλήγει στο εστιατόριο, ικανοποιώντας τις ανάγκες του σε ψύξη και θέρμανση. Πίσω από τις φοιτητικές εστίες έχει δημιουργηθεί σε περιφραγμένο χώρο ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο εγκατεστημένης ισχύος 50KWp για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί και ο αυτόνομος αιολικός σταθμός με ανεμογεννήτρια 1 KW. Στην βάση που έχει τοποθετηθεί ήδη θα προστεθεί η μικρή ανεμογεννήτρια κάθετου άξονα, ελικοειδούς τύπου της V-AIR, η οποία αποτελεί μία τεχνολογικά, παραγωγικά, ποιοτικά και αισθητικά βέλτιστη ενεργειακή λύση, που θα εξυπηρετεί τη φόρτιση ηλεκτρικών ποδηλάτων, τα οποία θα κινούνται μέσα στην Πανεπιστημιούπολη.

Μία από τις δεσμεύσεις του έργου είναι τα χρήματα, που θα προκύψουν από την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων να επανεπενδυθούν στον χώρο των φοιτητικών εστιών για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των φοιτητών.

Πηγή φωτογραφιών: Xanthi2.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση