Μονώσεις ταρατσών από το «Εξοικονομώ Κατ΄Οίκον»

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Μία από τις πιο σημαντικές εργασίες θερμομόνωσης και στεγανοποίησης, που μπορεί να ενταχθεί και στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ΄ Οίκον» είναι οι μονώσεις ταρατσών, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν τόσο σε περατωμένες κατοικίες, όσο και σε νεοανεγειρόμενες.

Η σύγχρονη νομοθεσία προβλέπει πλέον πολύ πιο σημαντικές εφαρμογές μονώσεων στην ανέγερση της οικοδομής από ό,τι παλαιότερα.

Οι περισσότερες παλιές κατοικίες (που έχουν δηλαδή χτιστεί πριν από 30, 40 ή και 50 χρόνια) στερούνταν τέτοιων εφαρμογών, αφού η τότε ισχύουσα νομοθεσία δεν απαιτούσε υψηλές προδιαγραφές για την μονωτική προστασία της οικοδομής.

Έτσι, με την πάροδο των ετών, πολλά από αυτά τα παλιά σπίτια παρουσίασαν έντονα προβλήματα υγρασιών, τα οποία διογκώθηκαν και δημιούργησαν ένα εντελώς ανθυγιεινό περιβάλλον διαβίωσης για τους ενοίκους.

Η ελλιπής ή η κακή εφαρμογή μιας μόνωσης ταράτσας επιφέρει πολλά προβλήματα:

  • Δημιουργείται συσσώρευση υδάτων και υδρατμών, αυξάνοντας το ποσοστό υγρασίας μέσα στο σπίτι. Η υγρασία αυτή έχει σαν συνέπεια το περιβάλλον του σπιτιού να είναι πιο κρύο και να υπάρχει δυσκολία στο να ζεσταθεί.
  • Σε αρκετές περιπτώσεις η υγρασία περνάει από τα τοιχώματα της κατοικίας ή και από το ταβάνι, δημιουργώντας προβλήματα στην τοιχοποιία, όπου παρουσιάζονται σκασίματα, ρωγμές, αποσάθρωση τμημάτων του σοβά κλπ και στο εσωτερικό του οικοδομικού σκελετού, διαβρώνοντας τον οπλισμό και μειώνοντας τη διάρκεια ζωής του.
  • Εμφανίζεται μούχλα, η οποία εκτός από αντιαισθητική, είναι και άκρως επικίνδυνη, καθώς ευθύνεται για ένα μεγάλο ποσοστό αναπνευστικών προβλημάτων και αλλεργιών.
  • Η συνολική αρνητική εικόνα της κατοικίας σε αυτές τις περιπτώσεις, έχει σαν συνέπεια και την οικονομική επιβάρυνση των ιδιοκτητών, τόσο με λειτουργικά έξοδα για την ψύξη ή την θέρμανση, όσο και με τις εργασίες επιδιόρθωσης των προβλημάτων.

Οι εργασίες μόνωσης χρειάζονται ουσιαστικά σε όλες τις οικοδομικές κατασκευές, αφού επιφέρουν πολλά πλεονεκτήματα και προστατεύουν τη μακροζωία της οικοδομής.

Όμως, θεωρούνται εξαιρετικά απαραίτητες κυρίως στις παλαιού τύπου κατοικίες, σε οικοδομές που υπάρχουν κατασκευαστικές κακοτεχνίες όπως για παράδειγμα λανθασμένη δημιουργία κλίσης σε ταράτσα, σε κατοικίες που βρίσκονται κοντά σε θάλασσα, όπου τα ποσοστά υγρασίας από το περιβάλλον είναι υψηλά (πάνω από 70%), σε επαγγελματικούς χώρους και σε βιομηχανικές κατασκευές.

Υπάρχουν πολλές επιφάνειες στις οποίες μπορούν να εφαρμοστούν θερμομονώσεις και στεγνοποιήσεις. Οι κυριότεροι τύποι εφαρμογής των εργασιών αυτών είναι: Μονώσεις ή και στεγανοποιήσεις ταρατσών, εσωτερικής τοιχοποιίας, εξωτερικής τοιχοποιίας, πυλωτής, υπογείων/θεμελίων και ειδικών κατασκευών (ζαρντινιέρες κα).

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση