Μύρτιλος (blueberry) Μια νέα καλλιέργεια με χαμηλό κόστος και ικανοποιητικά έσοδα

O Μύρτιλλος  είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος με ύψος 2.00m έως 2.50m. Οι καρποί του είναι μωβ, στρογγυλοί και  πολύ εύγευστοι. Χρησιμοποιούνται στην διατροφή των ανθρώπων από τους  προϊστορικούς χρόνους. Οι θεραπευτικές τους ιδιότητες έχουν καταγραφεί κατά την  αρχαιότητα από τον Διοσκουρίδη που ήταν ένας περίφημος αρχαίος Έλληνας ιατρός.

Είναι φυτό που δεν θέλει  ράντισμα και μεγάλες καλλιεργητικές φροντίδες. Στην Ευρώπη βρίσκεται στα βουνά σε αφθονία και καλλιεργείται  συστηματικά από γεωργούς. Τα φύλλα του και οι καρποί του έχουν μεγάλες θεραπευτικές ιδιότητες. Τα φύλλα του blueberry έχουν θεραπευτικές ιδιότητες χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητα γλυκοζοειδών και ιδιαίτερα νεομυρτυλίνης, που χρησιμοποιείται ως βοηθητικό μέσο για τη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη. Η ομοιοπαθητική ιατρική συστήνει να πίνετε το τσάι από κλαδιά και φύλλα του φυτού για τις καρδιόπαθειες, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό ως προφύλαξη από ογκολογικές ασθένειες.
Το blueberry χρησιμοποιείται και ως πρόληψη λοιμώξεων.Ο χυμός του περιέχει συστατικά που εμποδίζουν την προσκόλληση των βακτηριδίων στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης και την ανάπτυξη των λοιμώξεων.

Η κατανάλωση του  χυμού του συνιστάται για όλες τις ηλικίες χωρίς εξαιρέσεις και μπορεί να καταναλωθεί σε απεριόριστες ποσότητες. Η Ελλάδα με τις καταπληκτικές κλιματολογικές συνθήκες θα πρέπει να προπορεύεται όλης της Ευρώπης στην καλλιέργεια του φυτού, να γίνει νομοθέτης της καλλιέργειας και της συλλογής των φιλόθερμων ειδών αυτού του φυτού.Κάθε ελληνική οικογένεια μπορεί να δημιουργήσει στο μπαλκόνι της φύτευση με 10 ή παραπάνω θάμνους και να συλλέγει έως και 100 κιλά blueberry. Για το χειμώνα τα μούρα καταψύχονται σε θερμοκρασία 150 έως 20 0 και οι ιδιότητες διατηρούνται κατά 80%.

Το φυτό αυτό είναι αληθινό στολίδι για τα μπαλκόνια. Είναι όμορφο κάθε εποχή του χρόνου: την άνοιξη με τα άνθη
του, το καλοκαίρι με τους καρπούς του, το φθινόπωρο με τις έντονες αποχρώσεις της φυλλωσιάς και το χειμώνα με τη περίεργη σύμπλεξη των κλαδιών.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ BLUEBERRY

ΚΛΙΜΑΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ: Το μύρτιλλο μπορεί να αναπτυχθεί σε θερμοκρασίες -30οc. Φυτεύεται σε υψόμετρο μέχρι 1.800m.

ΕΔΑΦΟΣ: Το μύρτιλλο μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλα τα εδάφη πλην των βαρέων που νεροκρατούν και σε εδάφη με ph μεταξύ 4.50- 6.00.

ΝΕΡΟ: Το μύρτιλλο μπορεί να ποτίζεται είτε με εναέρια άρδευση είτε με στάγδην άρδευση.

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΦΥΤΕΥΣΕΩΣ: Στο στρέμμα φυτεύονται 277 φυτά. Πάνωστην σειρά 1.20m και σειρά με σειρά 3.00m.

 «Σε μία εποχή λοιπόν που οι επιδοτήσεις ελαττώνονται  και οι αγρότες αναζητούν  εναλλακτικές καλλιέργειες είναι μία πρώτης τάξης ευκαιρία η καλλιέργεια του blueberry για να αποκτήσουν ένα πρόσθετο ικανοποιητικό εισόδημα» επεσήμανε ο Παντελής Τριανταφυλλίδης τεχνολόγος-γεωπόνος.

 ΧΡΗΣΕΙΣ – ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΧΡΗΣΗ

Μαγειρική- Ζαχαροπλαστική

Μαρμέλαδες, διάφορα ποτά, λικέρ, ρόφημα, τσάι, χυμοί, γλυκό τουκουταλιού, πάστα

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει το Μύρτιλλο μας βοηθάει από:

-        προστασία από καρδιαγγειακές ασθένειες

-        εναντίων της γήρανσης

-        βελτίωση της όρασης

-        τονώνει το καρδιοτονωτικό

-        αντιμετώπιση στις διαταραχές του πεπτικού συστήματος

-        προστασία του ουρολογικού συστήματος

-        αποτελεσματικό εναντίον του ΔΙΑΒΗΤΗ

-        θωρακίζουν την μνήμη

-        αποτελεσματικό κατά της παχυσαρκίας

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!