Νέο «Εξοικονομώ»: Τι ισχύει με τις προθεσμίες - Πώς αποφεύγεται η απόρριψη αιτήσεων

Διευκρινίσεις για την τήρηση προθεσμιών στο «Εξοικονομώ κατ' Οίκον ΙΙ» δίνει, μέσω του πληροφοριακού συστήματος του νέου προγράμματος, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, οι προβλεπόμενες προθεσμίες που ενεργοποιούνται σε διάφορα στάδια μιας αίτησης και αφορούν ενέργειες του ωφελουμένου, αναφέρονται στον Οδηγό Εφαρμογής, καθώς και παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα του προγράμματος (βλ. σχετικά: καρτέλα Προθεσμίες, όπως και τις από 7/9/2018 & 18/9/2018 παλαιότερες ανακοινώσεις).

Συνοπτικά υπάρχουν 3 διακριτές προθεσμίες που αφορούν τον Ωφελούμενο κι εντός των οποίων θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις εκάστοτε απαιτούμενες ενέργειες του:

Α. Προθεσμία για την επιλογή Χρηματοδοτικού Σχήματος (κεφ. 5.2, Ηλεκτρονική Υποβολή Αίτησης)

Εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας πρέπει να δηλωθεί το Χρηματοδοτικό Σχήμα της Ιδιας Συμμετοχής του ωφελουμένου. Δηλαδή είτε να επιλεχθούν Ίδια Κεφάλαια, ή να εξασφαλιστεί Προέγκριση Δανείου από τράπεζα και να ενημερωθεί γι’ αυτήν το πληροφοριακό σύστημα (λαμβάνοντας υπόψη ότι προαπαιτούνται από την τράπεζα έως 30 ημέρες για την εξέταση της αίτησης προέγκρισης).

Β. Προθεσμία για την αποδοχή της απόφασης Υπαγωγής/Υπογραφής δανειακής σύμβασης (κεφ. 6.2, Κατάταξη – Υπαγωγή Έργων Ωφελουμένων – Υπογραφή Δανειακών Συμβάσεων - Προθεσμίες – Υπαναχώρηση)

Εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας πρέπει να γίνει αποδοχή της Υπαγωγής, και σε περίπτωση όπου υπάρχει προέγκριση δανείου, επιπλέον να υπογραφεί και η δανειακή σύμβαση.

Γ. Προθεσμία υλοποίησης φυσικού αντικειμένου και πιστοποίησης εργασιών (κεφ. 7.4 Προθεσμίες Υλοποίησης του έργου – χορήγηση κινήτρων)

Εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας πρέπει να υλοποιηθούν οι εργασίες και κατόπιν ενεργειακής επιθεώρησης να υποβληθεί δήλωση πιστοποίησης εργασιών.

Τονίζεται ότι η ολοκλήρωση εντός της εκάστοτε προβλεπόμενης προθεσμίας όλων των κατά περίπτωση απαιτούμενων ενεργειών γίνεται με πρωτοβουλία και αποτελεί ευθύνη του ωφελουμένου. Διαφορετικά, με τη λήξη της εκάστοτε προθεσμίας η αίτηση θα οδηγηθεί αυτόματα είτε σε διαδικασία Απόρριψης (περ. Α), ή σε διαδικασία Απένταξης (περ. Β, Γ). Επομένως συνίσταται οι ωφελούμενοι και οι Σύμβουλοί τους να παρακολουθούν τις σχετικές προθεσμίες και να ενεργούν καταλλήλως.

Σχετικά με τη δυνατότητα παράτασης, ισχύουν τα σχετικά στο κεφ. 7.5.3 Παρατάσεις Προθεσμιών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση