Έξυπνο μαθητικό... επιχειρείν με σεβασμό στο περιβάλλον (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της Μαθητικής Εμπορικής Έκθεσης στην Αθήνα, μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία νομών της Βόρειας Ελλάδας παρουσίασαν σήμερα τις ιδέες τους στη 10η Μαθητική Εμπορική Έκθεση Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας που έγινε στη Θεσσαλονίκη, στο Mediterranean Cosmos.

Ανάμεσα στις 25 ομάδες των νέων συμμετείχαν και μαθητές ηλικίας περίπου 40 ετών του Εσπερινού ΕΠΑΛ Γιαννιτσών. Όλοι τους αξιολογήθηκαν από την κριτική επιτροπή για τις επιχειρηματικές τους ιδέες.

Οι μαθητές δημιούργησαν μια ευρεία γκάμα πρωτότυπων προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και επιχειρήσεις με περιβαλλοντική συνείδηση και κοινωνική ευαισθησία.

2

Οι επιχειρηματικές ιδέες αφορούσαν: Έναν πρωτότυπο κάδο ανακύκλωσης, παρουσίαση τοπικών προϊόντων από την Πιερία, την Κοζάνη, την παρασκευή βιολογικών απορρυπαντικών, την καλλιεργητική μέθοδο μέσω της υδροπονίας, ανάδειξη τουριστικών προορισμών, έξυπνες εφαρμογές και διαδικτυακές υπηρεσίες.

«Οι νέοι μας καλπάζουν με τις καινοτόμες ιδέες τους και δημιουργούν. Αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά, τους καθηγητές και τους γονείς τους. Έχουν αρκετή διάθεση και δείχνουν ότι είναι ευαισθητοποιημένοι για το περιβάλλον και για τις κοινωνικές ανάγκες. Εμείς, με το έργο μας ως Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων, τους βοηθούμε να καταλάβουν τη δημιουργία και το επιχειρείν  να οργανώσουν τον εαυτό τους  και να κατανοήσουν τι πρέπει να κάνουν», επισήμανε η πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΝ Λίτσα Παναγιωτοπούλου, μιλώντας στη Greenagenda.gr.

1

Ο Ιορδάνης Πασχαλίδης, μαθητής του Γυμνασίου Αλωνιών Πύδνας-Κολινδρού, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της ιδέας του στην κριτική επιτροπή τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «με τη δυναμική μας είσοδο στην  αγορά προχωρήσαμε στην κατασκευή ενός κάδου ανακύκλωσης με τροφοδοσία ενέργειας από φωτοβολταϊκό. Η φιλοσοφία της επιχειρηματικής μας ιδέας βασίζεται στην ανταποδοτικότητα του χρήστη μέσω πίστωσης πόντων σε εμπορικά κέντρα και έκπτωσης μέσω δημοτικών τελών.

3

Εξίσου ενδιαφέρουσες ιδέες ήταν η προώθηση καινοτόμων, βιολογικών, γεωργικών προϊόντων με έμφαση στην καλλιέργεια μέσω της υδροπονίας, από τους σπουδαστές του ΟΙΚΑΔΕ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Με γνώμονα την προστασία της υγείας  και του περιβάλλοντος μια ομάδα μαθητών από την περιοχή των Βασιλικών του νομού Θεσσαλονίκης παράγει βιολογικά απορρυπαντικά με κύριο συστατικό το πράσινο σαπούνι ελιάς.

Οι μαθητές του Εσπερινού ΕΠΑΛ Γιαννιτσών δημιούργησαν μια τουριστική εφαρμογή για συσκευές Android με σκοπό την τουριστική προβολή του τουριστικού προϊόντος του Νομού Πέλλας.

Οι μαθητές του 3ου ΓΕΛ Κατερίνης δημιούργησαν ένα θεματικό πάρκο πολιτιστικού ενδιαφέροντος στους πρόποδες του Ολύμπου με θέμα την ελληνική μυθολογία.

Οι μαθητές της Γεωπονίας του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της Κοζάνης καλλιεργούν και παράγουν προϊόντα με απόλυτα βιολογικές μεθόδους. Η κ. Βασιλειάδου καθηγήτρια του Ειδικού Σχολείου αναφέρθηκε στη μέθοδο της κομποστοποίησης καθώς οι μαθητές συγκεντρώνουν  υπολείμματα από τροφές και δημιουργούν λίπασμα για τις ανάγκες του θερμοκηπίου.

Σε δύο εβδομάδες αναμένεται να αξιολογηθούν συνολικά όλες οι επιχειρηματικές ιδέες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια θα απαιτηθεί από όλους να καταθέσουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο. Θα επιλεγούν οι 10 ιδέες που θα περάσουν στον τελικό διαγωνισμό για την «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2016» που θα γίνει τον Ιούνιο. Η ομάδα που θα κερδίσει θα διαγωνιστεί  στο διαγωνισμό του «Junior Achievement Europe» στις 25-28 Ιουλίου στη Λουκέρνη της Ελβετίας.

Ο Junior Achievement – Young Enterprise Europe είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός εφαρμογής προγραμμάτων επιχειρηματικότητας στην εκπαίδευση στην Ευρώπη. Δραστηριοποιείται σε 39 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, όπου μαζί του συνεργάζονται –μεταξύ άλλων- ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Ο JA – YE αποτελεί ένα από τα περιφερειακά κέντρα του παγκόσμιου Οργανισμού Εκπαίδευσης & Επιχειρηματικότητας – Junior Achievement Worldwide, που έχει παρουσία σε 122 χώρες. Στόχος είναι η κατανόηση εκ μέρους των νέων των οικονομικών της καθημερινότητας των επιχειρήσεων. Με αυτό τον τρόπο επιχειρείται η ώθηση των νέων να προετοιμαστούν για την είσοδό τους στον επιχειρηματικό και οικονομικό στίβο. Σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και στελέχη εταιριών, φέρνει τους μαθητές σε επαφή με τον πραγματικό κόσμο των επιχειρήσεων, διευρύνει τους ορίζοντες τους και αναδεικνύει τις δεξιότητές τους.

Το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων είναι ο φορέας του Junior Achievement Europe. Ιδρύθηκε το 2005 και υποστηρίζεται από δεκάδες μέλη,κατά το πλείστον διακεκριμένες επιχειρήσεις, στελέχη των οποίων αφιερώνουν εθελοντικά το χρόνο τους.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση