Άλλη μία μεσογειακή φώκια βρέθηκε νεκρή στο Ιόνιο (φωτο)

Άλλη μία μεσογειακή φώκια εντοπίστηκε νεκρή, αυτή τη φορά στο Ιόνιο Πέλαγος και πιο συγκεκριμένα στο Φισκάρδο της Κεφαλονιάς, όπως ανακοίνωσε το Αρχιπέλαγος, κάνοντας λόγο εγκληματική αμέλεια από την Πολιτεία και πλασματικές εντυπώσεις για την ανάκαμψη του πληθυσμού του απειλούμενου είδους.

«Την ίδια στιγμή που στα νερά της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, οι πληθυσμοί Μεσογειακής φώκιας έχουν εξαφανιστεί εδώ και δεκαετίες, και οι τοπικοί φορείς κάνουν μία μεγάλη προσπάθεια στοχεύοντας να αναπτύξουν πρακτικές που θα ενθαρρύνουν την πιθανή φυσική επανένταξη αυτού του σπάνιου θηλαστικού στα νερά τους, εμείς στην Ελλάδα διαπρέπουμε για άλλη μία φορά με την αναποτελεσματικότητά μας», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΜΚΟ και εξηγεί:

«Έχουμε την τύχη οι θάλασσες μας να φιλοξενούν τον τελευταίο σημαντικό εναπομείναντα πληθυσμό μεσογειακής φώκιας παγκοσμίως, περίπου 200 – 250 από τις 450 μεσογειακές φώκιες διαβιούν στις ελληνικές θάλασσες – ένα είδος εξαιρετικά σπάνιο: το πλέον απειλούμενο με εξαφάνιση θαλάσσιο θηλαστικό στην Ευρώπη και το δεύτερο στην υφήλιο. Όμως επιμένουμε να αντιμετωπίζουμε αυτόν τον σπάνιο πληθυσμό με… εγκληματική αμέλεια, και όχι μόνο…».

φωκια

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια θανάτου του θηλαστικού που εντοπίστηκε νεκρό στο Φισκάρδο

Σύμφωνα με το Αρχιπέλαγος, οι θανατώσεις συνεχίζονται σε όλη την ελληνική ακτογραμμή– μόνο στο αν. Αιγαίο η Οργάνωση κατέγραψε μέσα σε 14 μήνες 6 νεκρές φώκιες (εκ των οποίων τουλάχιστον οι 2 θανατώθηκαν από δυναμίτη)! «Και ας μην ξεχνάμε ότι αυτά τα ζώα που εντοπίζουμε είναι μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτά που θανατώνονται, καθώς στην πλειονότητά τους καταλήγουν σε δυσπρόσιτες ακτές», ξεκαθαρίζει.

«Ενώ λοιπόν στις ελληνικές θάλασσες δεν είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε αυτή τη συνεχιζόμενη σφαγή της μεσογειακής φώκιας, κάποιοι αντί να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος με αποτελεσματικές παρεμβάσεις, από το κέντρο των πόλεων επιμένουν να δημιουργούν πλασματικές εντυπώσεις για την ανάκαμψη του πληθυσμού, σύμφωνα με το τι τους εξυπηρετεί συγκυριακά...», καταλήγει η ανακοίνωση, γνωστοποιώντας, παράλληλα, πως η ΜΚΟ «θα επανέλθει σύντομα για αυτό το τόσο σοβαρό θέμα!».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση