Νεκρός από σφαίρες κυνηγετικού όπλου ο «Λάμπρος», ένας νεαρός Σπιζαετός (φωτό)

Άδοξο τέλος είχε ο «Λάμπρος», ο νεαρός Σπιζαετός που γεννήθηκε το Μάρτιο του 2021 στο Πρασανό φαράγγι του Ρεθύμνου και σημάνθηκε τον Απρίλιο του 2021 με δορυφορικό πομπό.

Πριν από λίγες εβδομάδες, άνοιξε τα φτερά του κι άρχισε την αναζήτηση της τροφής του και της  δικής του επικράτειας. Πέταξε μέχρι τα Χανιά, κατέβηκε στη Σαμαριά, πέρασε από τα Σφακιά φτερούγισε ως το νότιο Ρέθυμνο κι έφτασε στη Μεσσαρά. Κι εκεί ο κύκλος του έκλεισε…

Όπως αποδείχθηκε από τη νεκροψία και τις ακτινολογικές εξετάσεις που ακολούθησαν, το αυστηρά προστατευόμενο αρπακτικό πουλί δολοφονήθηκε από βολή κυνηγετικού όπλου από σχετικά κοντινή απόσταση.

Ο εντοπισμός του Σπιζαετού κατέστη εφικτός χάρη στον δορυφορικό πομπό  που εξέπεμπε σήματα μετακίνησης  του αν α τακτά χρονικά διαστήματα. Η παρουσία και η κίνηση του στις 10 Σεπτεμβρίου  στη συγκεκριμένη περιοχή κίνησε τις υποψίες της Ομάδας του Προγράμματος Life Bonelli eastMed και οδήγησε τον Υπεύθυνο Τηλεμετρίας στο σημείο όπου κατέληξε το πουλί.

Από το γεγονός ότι δίπλα στο Σπιζαετό βρέθηκε ένας Σφηκιάρης τον τρόπο κίνησης του αετού όπως καταγράφηκε από το σήμα του δορυφορικού του πομπού κατά τις τελευταίες ώρες πριν το θάνατο  του και  τα αποτελέσματα των ακτινογραφιών συνάγεται  ότι το ζώο  πυροβολήθηκε την ώρα ακριβώς που είχε συλλάβει τον νεαρό Σφηκιάρη και τρεφόταν, ενώ ο θύτης φρόντισε να κρύψει  το πτώμα του ζώου μακρύτερα από το σημείο που άφησε την τελευταία του πνοή.

Για το συγκεκριμένο περιστατικό έχει ήδη ενημερωθεί  η αρμόδια για θέματα άγριας πανίδας της Διεύθυνσης Δασών Ηρακλείου και ο Εισαγγελέας με εντολή του οποίου διενεργείται προκαταρκτική εξέταση ώστε να συλλεχθούν όλα τα απαραίτητα χρήσιμα στοιχεία( τύπος βλήματος στίγματα από δορυφόρο και δεδομένα κινητής τηλεφωνίας) που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του δράστη και την  απόδοση κατηγοριών για περιβαλλοντικό έγκλημα.

Το πρόγραμμα Life Bonelli eastMed για την Προστασία του Σπιζαετού  οφείλει επίσης να ενημερώσει επισήμως σχετικά  και την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να κινήσει τις σχετικές διαδικασίες καθώς το περιστατικό άπτεται  ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενου προγράμματος.

Η θανάτωση αρπακτικών πουλιών αποτελεί έγκλημα.  Καλείται όποιος  διαθέτει στοιχεία που μπορούν να συμβάλλουν στον εντοπισμό του δράστη να απευθυνθεί στο Δασονομείο Μοιρών στο 28920 23028.

Ο Σπιζαετός είναι προστατευόμενο καταγεγραμμένο στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας ως κινδυνεύον είδος.

Είκοσι πέντε  και πλέον χρόνια περιβαλλοντικών προγραμμάτων, αρκετά ευρωπαϊκά κονδύλια και δράσεις ενημέρωσης των τοπικών κοινοτήτων σε όλη την Κρήτη δεν στάθηκαν τελικά αρκετά για να πάμε, εν έτει 2021, ως κοινωνία ένα βήμα μπροστά.

Οι σπιζαετοί είναι αρπακτικά επιδημητικά της Μεσογείου πουλιά. Στην Ελλάδα εντοπίζεται το 10% του ευρωπαϊκού πληθυσμού του είδους.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση