Ντοκιμαντέρ του ΥΠΕΝ για το παράνομο κυνήγι απειλούμενων ειδών πουλιών

Πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα κάνει το Ντοκιμαντέρ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, «Ανεμοδαρμένες Πτήσεις», για την παράδοξη σχέση ανάμεσα στη λαθροθηρία, τα απειλούμενα είδη πουλιών και το κυνήγι, το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Μαρτίου 2016.

Τον χειμώνα, χιλιάδες υδρόβια πουλιά κατακλύζουν κάθε πιθαμή των υγροτόπων του Βορρά. Και μαζί τους, τα 30 εναπομείναντα ζευγάρια Νανόχηνας, διεκδικούν τον δικό τους χώρο μαζί με κυνηγούς, παρατηρητές πουλιών αλλά και λαθροθήρες.

Από τον Αρκτικό Κύκλο ως τη Μεσόγειο και από το Δέλτα του Έβρου ως τη Λίμνη Κερκίνη, το ντοκιμαντέρ «Ανεμοδαρμένες πτήσεις» μας προσκαλεί σε ένα οδοιπορικό συνύπαρξης πουλιών και ανθρώπου στους υγρότοπους της Βόρειας Ελλάδας.

κυν

Ποιος κυκλοφορεί λοιπόν τον χειμώνα στους υγρότοπους και με ποιον σκοπό; Τι είναι τελικά η λαθροθηρία και γιατί εξακολουθεί να υφίσταται αφού είναι καταδικαστέα από όλους; Ποιος απειλείται από αυτή και ποια η σχέση της με το κυνήγι; Ποιος ο ρόλος της Νανόχηνας, του πιο απειλούμενου υδρόβιου πουλιού της Ευρώπης με όλα αυτά;

Με φόντο τα μοναδικά τοπία των υγροτόπων της Βόρειας Ελλάδας, υπό τους ήχους πουλιών, του ανέμου αλλά και πυροβολισμών, αναζητούμε τους θαμώνες των υγροτόπων τον χειμώνα, ο καθένας από τους οποίους διηγείται τη δική του ιστορία για τη σχέση του με τη φύση, το κυνήγι, την προστασία της άγριας ζωής.

Από τους ορνιθολόγους του Αρκτικού Κύκλου, έως τους παρατηρητές πουλιών στη Λίμνη Κερκίνη, τους Δασικούς Υπαλλήλους και τους κυνηγούς στο Δέλτα του Έβρου, ξεδιπλώνεται ποικιλοτρόπως το ενδιαφέρον για την άγρια φύση.

Η παραγωγή του ντοκιμαντέρ έχει γίνει στο πλαίσιο της εκστρατείας για την αντιμετώπιση της λαθροθηρίας στους σημαντικούς για τη Νανόχηνα υγρότοπους της Β. Ελλάδας που υλοποιεί το ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE+ «Διαφύλαξη του Φιννοσκανδικού πληθυσμού της Νανόχηνας σε σημαντικές περιοχές διαχείμασης και στάθμευσης κατά μήκος της Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής διαδρομής».

«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τη συμμετοχή του σε αυτό το ντοκιμαντέρ, δείχνει την ευαισθησία και το  ενδιαφέρον του για το θέμα της προστασίας των υδρόβιων πουλιών και τον  περιορισμό της λαθροθηρίας. Γνωρίζουμε πολύ καλά τις ιδιαιτερότητες από περιοχή σε περιοχή της χώρας, καθώς και τις αδυναμίες του συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου των παραβάσεων του δασικού και περιβαλλοντικού δικαίου που εκδηλώνονται στα δασικά και υγροτοπικά οικοσυστήματα. Οι δυσκολίες αυτές επιβάλλουν την ανάγκη συνεργασίας των Δασικών Υπηρεσιών με τις Κυνηγετικές και τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις για τον περιορισμό αυτών των φαινομένων. Η ενημέρωση των κατοίκων της υπαίθρου,  η συνεργασία και η εκπαίδευση των εμπλεκόμενων φορέων στη φύλαξη των υγροτόπων είναι αναγκαία και πολύ σημαντικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα της κοινής μας προσπάθειας», δηλώνει ο Νίκος Μπόκαρης, Προϊστάμενος του Τμήματος Προστασίας Άγριας Πανίδας και Θήρας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Αναδεικνύοντας τις υπέροχες εικόνες των ελληνικών υγροτόπων αλλά και τη “συγκατοίκηση” πουλιών και ανθρώπων σε αυτούς, συνεχίζουμε τον διάλογο και την πολύχρονη προσπάθειά μας να διεκδικήσουμε το δικαίωμα της άγρια φύσης για ζωή. Η Νανόχηνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, εκ μέρους όχι μόνο των άγριων πουλιών αλλά και των ίδιων των υγροτόπων. Δεν μπορούμε παρά να ανταποκριθούμε», εκφράζει η Μανόλια Βουγιούκαλου, Συντονίστρια του Προγράμματος LIFE+ για την προστασία της Νανόχηνας.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ θα γίνει στην Αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη, Αποθήκη Δ’ στο Λιμάνι και ώρες:

Σάββατο 12 Μαρτίου 2016 στις 20:00 και
Κυριακή 13 Μαρτίου 2016 στις 13:00

—Πληροφορίες

Διάρκεια: 42’
Σενάριο – Σκηνοθεσία: Δάφνη Τόλη
Κάμερα – Ήχος – Δ/νση φωτογραφίας: Φάνης Καραγιώργος
Μοντάζ – Μίξη Ήχου:  Χρόνης Θεοχάρης
Εκτέλεση Παραγωγής: Φάνης Καραγιώργος.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση