Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τη «μαύρη» επέτειο βομβαρδισμού του Ναγκασάκι

Ανακοίνωση με αφορμή τη συμπλήρωση 71 ετών σήμερα από τον βομβαρδισμό του Ναγκασάκι, στην Ιαπωνία, εξέδωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

«Το μαρτυρικό Ναγκασάκι πρέπει να μείνει στην ιστορία σαν η τελευταία φορά που οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν ατομικά όπλα εναντίον ανθρώπων. Το οφείλουμε σε εμάς, στα παιδιά μας, στην ζωή, στον πλανήτη μας», αναφέρει το Κίνημα, μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Όλοι θυμούνται τον πρώτο. Τον αγκαλιάζουν, τον τιμούν, τον έχουν για υπόδειγμα. Δίνουν τ' όνομα του σε μουσεία, ονοματίζουν δρόμους στην μνήμη του, κάνουν τελετές κάθε χρόνο, τον θυμούνται. Ο δεύτερος στέκεται στη σκιά του πρώτου βουβός, ξεχασμένος και λυπημένος. Κατά έναν ειρωνικό τρόπο το ίδιο συμβαίνει με την τραγωδία της μαζικής καταστροφής άμαχου πληθυσμού με τον πυρηνικό βομβαρδισμό στο Ναγκασάκι στις 9 Αυγούστου του 1945.

Σήμερα συμπληρώνονται 71 χρόνια από τον βομβαρδισμό του Ναγκασάκι. Μπορεί πλέον να είναι ένα μακρινό γεγονός που θα ακουστεί ελάχιστα στις ειδήσεις αλλά το σημάδι που άφησε παραμένει ανεξίτηλο. Η βόμβα με το τραγικά αστείο παρατσούκλι που εξερράγη εκείνο το πρωί, ο «Χοντρομπαλάς» (Fat Man), είναι ο πατέρας όλων των ατομικών όπλων του σήμερα. Τα παιδιά του είναι μικρότερα σε μέγεθος και πολύ πιο καταστρεπτικά σε ισχύ, και κάθονται πάνω σε πύραυλους ικανούς να φτάσουν τον στόχο τους σε λίγα μόλις λεπτά. Αυτή η «οικογένεια» έχει αφήσει πίσω της χιλιάδες ραγισμένες ζωές και κατεστραμμένες χωρίς ζωή περιοχές για να φτιαχτεί. Χάνφορντ, Τσελιάμπινσκ, Νεβάδα, Λοπ-νούρ, Μπικίνι, Φανγκατάουφα, αλλά και οι συγγενείς, Τσερνόμπιλ, Φουκουσίμα.
Image

Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν ξεχνάμε το μαζικό ειρηνιστικό κίνημα της δεκαετίας του '80 ενάντια στην εγκατάσταση στην Ευρώπη, των νέων τότε πυρηνικών πυραύλων του ΝΑΤΟ Πέρσινγκ και Κρούζ, οι οποίοι υποτίθεται θα μας προστάτευαν από τους κακούς πύραυλους της τέως Σοβιετικής Ένωσης. Είμαστε παιδιά αυτού του κινήματος και θα συνεχίζουμε αταλάντευτα την προσπάθεια μας για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά κάθε είδους. Το μαρτυρικό Ναγκασάκι πρέπει να μείνει στην ιστορία σαν η τελευταία φορά που οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν ατομικά όπλα εναντίον ανθρώπων. Το οφείλουμε σε εμάς, στα παιδιά μας, στην ζωή, στον πλανήτη μας.
長崎ご容赦    Συγχώρησε μας Ναγκασάκι».

Ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων Φίλιππος Γκανούλης δήλωσε σχετικά:
«Η κυνική απόφαση για τον πυρηνικό βομβαρδισμό του Ναγκασάκι και οι τραγικές της συνέπειες φαίνεται να έχoυν σήμερα ξεχαστεί από τους ισχυρούς της γης και το πυρηνικό λόμπυ. Οι Οικολόγοι Πράσινοι επαναβεβαιώνουμε τη καθολική δέσμευσή μας για έναν κόσμο απαλλαγμένο από κάθε λογής πυρηνικά, ειρηνικά και πολεμικά».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση