Οι δασόσαυροι του Σέιχ Σου

του Νίκου Αβουκάτου

Οι δασόσαυροι ξεκίνησαν τις εξορμήσεις τους στο δάσος του Σέιχ Σου και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή «Πηγή του Μπάρμπα Γιώργη», όπου επιδόθηκαν σε ένα βιωματικό εκπαιδευτικό παιχνίδι στη φύση. Τα παιδιά, έως και 12 ετών, που συμμετείχαν στις δραστηριότητες είχαν την ευκαιρία να μάθουν βιωματικά τις βασικές αρχές της οικολογίας και των λειτουργιών των οικοσυστημάτων.

Έτσι, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του άτυπου σχολείου της φύσης Kids and Nature, παίζοντας μαθαίνουν για το ποιος είναι ο ρόλος του δάσους, ποιος είναι ο ρόλος του εδάφους, ποια είναι η σημασία της πανίδας και της χλωρίδας, ποιος είναι ο κύκλος του νερού, η σπουδαιότητα των οικοσυστημάτων, η ανακύκλωση στη φύση, απειλές και καταστροφές της φύσης, συνύπαρξη φύσης και ανθρώπου. Παράλληλα μαθαίνουν για τους κινδύνους της φύσης και πώς μπορούμε να την απολαμβάνουμε με ασφάλεια, αλλά και βασικές τεχνικές επιβίωσης στο βουνό και πρώτες βοήθειες.

Το Kids And Nature είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία που σκοπό και ρόλο έχει την οργάνωση και διεξαγωγή υπαίθριων προγραμμάτων και δραστηριοτήτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για παιδιά ηλικίας 4-12. Τα προγράμματα που προσφέρει το Kids And Nature πραγματοποιούνται με τη μορφή εξορμήσεων σε εξωτερικούς χώρους στο φυσικό περιβάλλον. Μέσα από τις επιστημονικά σχεδιασμένες υπαίθριες δραστηριότητες, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία παίζοντας ομαδικά παιχνίδια να διασκεδάσουν μαθαίνοντας για το περιβάλλον.

Οι παραδοσιακές ιδέες για το μάθημα στις τάξεις δίνουν τη θέση τους σε νέες και συναρπαστικές προσεγγίσεις, όπως τη χρήση της φύσης για μάθηση. Η φύση παρέχει πληθώρα ευκαιριών μάθησης που μπορούν να βοηθήσουν στην διαμόρφωση ενός προγράμματος σπουδών για αριστεία. Τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη από τις εκπαιδευτικές εκδρομές στη φύση είναι πολλά και σημαντικά. Για παράδειγμα οι δραστηριότητες προσφέρουν ένα μοναδικό περιβάλλον για να μαθαίνουν βιωματικά οι μαθητές για τη λειτουργία και τη σπουδαιότητα των οικοσυστημάτων, την αειφορία και την αλληλεπίδραση ανθρώπου και φύσης. Συχνές επισκέψεις σε φυσικά τοπία έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν το στρες και προάγουν την καλή υγεία και την ηρεμία στα παιδιά. Τα ερεθίσματα διαφορετικά σε κάθε εποχή του χρόνου, που δέχονται τα παιδιά είναι σαφώς περισσότερα, και οι αισθήσεις διεγείρονται στο μέγιστο βαθμό ικανοποιώντας έτσι την έμφυτη τους ανάγκη για μάθηση.

2 (840 x 557)

«Η δική μας αποστολή είναι όλα αυτά να τα κάνουν φροντίζοντας και ενισχύοντας τη σωματική αλλά και τη ψυχική τους υγεία όπως επίσης και να εξοικειωθούν με το φυσικό περιβάλλον και να αγαπήσουν τη φύση. Είναι επιτακτική ανάγκη να προσφέρουμε στα σημερινά παιδιά την ελευθερία να βρίσκονται έξω για να παίζουν και συγχρόνως να μαθαίνουν, επειδή κάνοντάς το αυτό αποκτούν προσόντα και ουσιαστικές δεξιότητες όπως η περιέργεια, η αντοχή, η εφευρετικότητα, η ανεξαρτησία και η γενναιότητα», επισημαίνει, μιλώντας στη Greenagenda.gr, ο εμπνευστής αυτού του άτυπου σχολείου της φύσης Kids and Nature, Κωστής Βερβερίδης.

3 (840 x 1120)

Ανάλογα με το είδος του χώρου και το αντικείμενο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, έχουν δημιουργηθεί διαφορετικές θεματικές ομάδες (τα γνωστά clubs). Προς το παρόν λειτουργούν δυο θεματικά clubs: οι Δασόσαυροι για εξορμήσεις στα δάση και οι Αγρόσχολοι για εξορμήσεις σε αγροκτήματα. Το κάθε θεματικό club χωρίζεται σε ομάδες ανάλογα την ηλικία των παιδιών. Σε μία ή περισσότερες ομάδες (αναλόγως  των συμμετοχών) για παιδιά από 5 έως 6 ετών, μια ή περισσότερες ομάδες για παιδιά από 7 έως 9 ετών και μια ή περισσότερες ομάδες για παιδιά από 10 έως 12 ετών. Σε κάθε εξόρμηση (δραστηριότητες έξω) τα μέλη της κάθε ομάδας έχουν την ευκαιρία να παίζουν ελεύθερα (υπό την επίβλεψη πάντα των εκπαιδευτών), να παίρνουν μέρος σε εργαστήρια οικολογίας και να συμμετέχουν σε δεκάδες ομαδικά δημιουργικά παιχνίδια.

«Θέλουμε τα παιδιά που συμμετέχουν στις δράσεις μας να χαίρονται παίζοντας στην παιδική χαρά της φύσης ελεύθερα με οδηγό τη δική τους φαντασία αλλά και οργανωμένα παιχνίδια με τη διακριτική καθοδήγηση των εκπαιδευτών. Τόσο το ελεύθερο παιχνίδι όσο και οι δομημένες δραστηριότητες στη φύση προσφέρουν στα παιδιά αυτό που λέγεται βιωματική εκπαίδευση ή μάθηση», εξήγησε ο κ. Βερβερίδης.

Τα στοιχεία επικοινωνίας για όσους επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή στις περιβαλλοντικές εξορμήσεις: Γιαννιτσών 31, Θεσσαλονίκη - 2310 58 24 02 – 6936 10 86 57 - paizoume@kidsandnature.gr

4 (840 x 1120)

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας