Οι χτισμένες εκτάσεις στη Γη υπερδιπλασιάστηκαν σε 40 χρόνια

Οι δομημένες εκτάσεις στον πλανήτη εξαπλώνονται πιο γρήγορα κι από ό,τι αυξάνεται ο παγκόσμιος πληθυσμός: από το 1975 ως σήμερα η επιφάνεια που καταλαμβάνουν οι κάθε είδους ανθρώπινοι οικισμοί αυξήθηκε κατά 2,5 φορές και φτάνει πλέον το 7,6% της ξηράς.

Στο ίδιο διάστημα, ο παγκόσμιος πληθυσμός μεγάλωσε κατά 1,8 φορές στα 7,6 δισεκατομμύρια.

Οι αριθμοί αυτοί προκύπτουν από μια νέα, παγκόσμια βάση δεδομένων για τις δομημένες εκτάσεις, την οποία λάνσαρε την περασμένη Τρίτη το Κοινό Ερευνητικό Κέντρο της ΕΕ (JRC) σε συνεργασία με υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Η βάση δεδομένων GHSL (Global Human Settlement Layer), η μεγαλύτερη στο είδος της, συνδυάζει δημογραφικά δεδομένα με δισεκατομμύρια δορυφορικές εικόνες των δομημένων περιοχών, των πράσινων περιοχών και του νυχτερινού φωτισμού.

Ανακοινώνοντας την ερευνητική πρωτοβoυλία, οι υπεύθυνοι του προγράμματος παραθέτουν ορισμένα ενδιαφέροντα ευρήματα:

  • Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού συγκεντρώνεται σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων και πυκνότητα μεγαλύτερη από 1.500 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.
  • Από τα δέκα πιο πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα του κόσμου, τα περισσότερα βρίσκονται σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα. Τα δέκα πιο πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα είναι κατά σειρά το Κουανγκτσόου (ή Καντόνα), το Κάιρο, η Τζακάρτα, το Τόκιο, το Νέο Δελχί, η Καλκούτα, η Ντάκα, η Σαγκάη, το Μουμπάι και η Μανίλα.
  • Αντίθετα, τα περισσότερα από τα δέκα αστικά κέντρα με τη μεγαλύτερη γεωγραφική έκταση βρίσκονται σε πλούσιες χώρες: το μεγαλύτερο είναι μακράν το Λος Άντζελες, με έκταση 4.732 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ακουλουθούν το Τόκιο, η Τζακάρτα, το Κουανγκτσόου, η Νέα Υόρκη, το Σικάγο, το Γιοχάνεσμπουργκ, το Ντάλας, το Μαϊάμι και η Οσάκα.
  • Η βλάστηση που σχετίζεται με τις δομημένες περιοχές αυξήθηκε κατά 38% τα τελευταία 25 χρόνια.
  • Οι μεταβολές του πληθυσμού και των δομημένων περιοχών από το 1975 ως σήμερα παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές ανά περιοχή. Για παράδειγμα, ο πληθυσμός της Αφρικής τριπλασιάστηκε σε 40 χρόνια και οι δομημένη επιφάνεια τετραπλασιάστηκε. Στην Ευρώπη, ο πληθυσμός έμεινε σταθερός αλλά οι δομημένες εκτάσεις διπλασιάστηκαν.

Οι διαφορετικοί ρυθμοί αύξησης σε κάθε ήπειρο, τέλος, οδηγούν σε άνιση κατανομή της κατά κεφαλήν δομημένης έκτασης: η χτισμένη επιφάνεια που αντιστοιχεί σήμερα σε κάθε κάτοικο της Βορείου Αμερικής είναι δεκαπλάσια σε σχέση με την Ασία.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση