Οι ελπιδοφόρες τεχνολογίες για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής

του Νίκου Αβουκάτου

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται σε δύο εβδομάδες τα αποτελέσματα της μελέτης για την καλύτερη κατανόηση των καινοτόμων και ελπιδοφόρων τεχνολογιών δέσμευσης και αξιοποίησης του άνθρακα (CCU). Τη μελέτη διεξήγαγε η δανέζικη κορυφαία εταιρεία σε θέματα μηχανικής, σχεδιασμού και παροχής συμβουλών Ramboll μαζί με ένα κονσόρτσιουμ εταίρων, το Institute for Advanced Sustainability Studies (IASS Potsdam), το Universität Kassel, και το Center for Environmental Systems Research, CE Delft and IOM Law.

Η μελέτη, η οποία ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο, είχε δύο συγκεκριμένους στόχους:

  1. Να αξιολογήσει την ετοιμότητα αγοράς των διαφόρων τεχνολογιών CCU και να παρέχει διευκρινήσεις για το ποιες τεχνολογίες είναι βιώσιμες για την υποστήριξη τους, μεταξύ άλλων από το σχεδιαζόμενο Ταμείο Καινοτομίας στο πλαίσιο του EU ETS.
  2. Να εξετάσει το ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ σχετικά με τις τεχνολογίες CCU και να εκτιμήσει κατά πόσον απαιτούνται ειδικές διατάξεις για τη βελτίωση της συμβολής αυτών των καινοτόμων τεχνολογιών στον μετριασμό του αντίκτυπου της κλιματικής αλλαγής

Στη σύνταξη της μελέτης συμμετείχαν κορυφαίοι εμπειρογνώμονες του ακαδημαϊκού κόσμου, της βιομηχανίας και της πολιτικής που ασχολούνται με μια σειρά από τεχνολογίες όπως, της ηλεκτροδότησης, της αξιοποίησης του υδρογόνου και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τα συμπεράσματα της μελέτης και η εγκριθείσα επιστημονική γνώμη για τις τεχνολογίες CCU θα παρουσιαστούν  από τη  Γενική Διεύθυνση για την Κλιματική Δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  στα ενδιαφερόμενα μέρη στις 17 Σεπτεμβρίου 2018, στις Βρυξέλλες.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση