Η μεγάλη νίκη των ΑΠΕ: Περισσότερες επενδύσεις από τα ορυκτά καύσιμα το 2015

Περισσότερα από 367 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύθηκαν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2015, ξεπερνώντας κατά πολύ τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα, ύψους 253 δισεκατομμυρίων.

Τα ποσά αυτά είναι ενδεικτικά των επενδυτικών τάσεων στους δύο ενεργειακούς τομείς, με τη σημαντική άνοδο των επενδύσεων στις ΑΠΕ να έχει άμεση σύνδεση με την επενδυτική πτώση στα ορυκτά καύσιμα, αναφέρει η έκθεση της καναδικής ΜΚΟ Clean Energy Canada.

Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες ξεπέρασαν τις ανεπτυγμένες δυτικές χώρες στο ύψος των επενδύσεων, ηγούμενες από την Κίνα, που με επενδύσεις 110,5 δισ. δολαρίων βρίσκεται στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας παγκοσμίως, και την Ινδία, που βρίσκεται στην τέταρτη θέση με επενδύσεις ύψους 10,9 δισεκατομμυρίων.

«Σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, η προσφορά περισσότερης ισχύος χωρίς την επιδείνωση του νέφους που ήδη πνίγει τις μεγάλες πόλεις είναι υψίστης σημασίας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κλιματικός ακτιβισμός είναι η κινητήρια δύναμη για τη μετατόπιση από την καύση άνθρακα στην καθαρή ενέργεια.

Οι αφρικανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής, παρέχουν ενέργεια σε πολλές κοινότητες για πρώτη φορά και θέλουν να αποφύγουν το βάρος ενός κεντρικού δικτύου.

Σε όλο τον κόσμο, η αυξανόμενη ανταγωνιστικότητα κόστους της καθαρής ενέργειας την καθιστά μια ολοένα και πιο εύκολη επιλογή», αναφέρει το σημείωμα της Μέραν Σμιθ, διευθύνουσας συμβούλου της ΜΚΟ.

Οι μεγαλύτερες επενδύσεις έγιναν στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, ύψους 161 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνοντας αύξηση 31% σε σχέση με το περασμένο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης.

Ακολούθησαν οι επενδύσεις στην αιολική ενέργεια, ύψους 110 δισ. και σημειώνοντας άνοδο κατά 31%, και στη συνέχεια χαμηλότερες επενδύσεις σε υδροηλεκτρική ενέργεια, βιομάζα, γεωθερμική ενέργεια και θαλάσσιες τεχνολογίες.

Τα νούμερα αυτά βρίσκονται σε αντιστοιχία με την επενδυτική τάση της τελευταίας πενταετίας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση