Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των έργων ΑΠΕ στο «μικροσκόπιο»

Ανησυχία και προβληματισμό για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη δημιουργία έργων αιολικής ενέργειας και μικρών υδροηλεκτρικών, διατυπώνουν κάτοικοι της Θεσσαλίας και ειδικότερα το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων.

Σε συνάντηση αντιπροσωπείας τους με τον αναπληρωτή Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κ Ηλία Τσέλιγκα επισημάνθηκε από την πλευρά τους πως προχωρούν ανάλογα έργα χωρίς την ενημέρωση τους και με ελλιπέστατες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Ακόμη, υπογράμμισαν την έλλειψη ενός στρατηγικού σχεδιασμού, καθώς και τη χρήση από τους μελετητές των εταιρειών ανάπτυξης αυτών των έργων αναχρονιστικών και αμφιβόλου πιστότητας στοιχείων, που μπορούν να οδηγήσουν σε άναρχη υλοποίηση επιζήμιων εγκαταστάσεων.

Όπως τόνισε σχετικά η αντιπροσωπεία του Δικτύου, «μόνοι ωφελημένοι θα είναι οι δήθεν επενδυτές που χωρίς να έχουν καταβάλει το παραμικρό ποσό, θα βρεθούν να εισπράττουν τις επιδοτήσεις που συγκεντρώνονται μέσω των λογαριασμών από τους καταναλωτές. Αμφίβολο είναι και το τελικό ενεργειακό όφελος αφού παρότι θα πληρώνεται στο ακέραιο η ονομαστική απόδοση τέτοιων συστημάτων, στο δίκτυο το ωφέλιμο ενεργειακό ισοζύγιο αναμένεται να είναι της τάξης του 2%! της ονομαστικής. Αν σε όλα αυτά προστεθούν η μόνιμη αλλοίωση και οι βαριές επιπτώσεις στα ορεινά οικοσυστήματα τότε τα περισσότερα εξ αυτών των σχεδίων δεν θα λειτουργήσουν ούτε στο ελάχιστο στην κατεύθυνση της βιώσιμης πράσινης ανάπτυξης».

Σαν επίκαιρα και πρόσφατα παραδείγματα αναφέρθηκαν οι περιπτώσεις των μικρών υδροηλεκτρικών έργων στην Οξυά Μουζακίου, στον Μπεσιώτη Νεράιδας και στις αιολικές εγκαταστάσεις στον Ίταμο Καρδίτσας.

Ως διέξοδο στην ανάπτυξη συστημάτων παραγωγής ενέργειας το Δίκτυο προκρίνει τα υδροηλεκτρικά μικρής ισχύος, τα οποία θα χωροθετούνται σύμφωνα με τις πραγματικές δυνατότητες και τη σημερινή φέρουσα ικανότητα των ρεμάτων και ποταμών μας, θα εξασφαλίζεται πραγματική και ουσιαστική οικολογική παροχή για κάθε εποχή του χρόνου, δεν θα απαιτούνται εκτροπές νερού σε μήκος πολλών χιλιομέτρων από τις κοίτες κα.

Παράλληλα, προτείνεται και η δημιουργία αιολικών εγκαταστάσεων μικρής κλίμακας, σε μικρά υψόμετρα.

Σε αμφότερες τις περιπτώσεις απαραίτητη προϋπόθεση θεωρείται η προηγούμενη πραγματική διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και η σύμφωνη γνώμη τους.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση