Οι πεταλιές του Μπουτάρη με το ξύλινο ποδήλατο (φωτο+vid)

του Νίκου Αβουκάτου

Τα νεανικά του χρόνια, αν και... υποβασταζόμενος, θυμήθηκε σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, αφού οδήγησε ένα ξύλινο ποδήλατο, υποδεχόμενος στο δημαρχείο της πόλης τους ποδηλάτες της πρωτοβουλίας «Pumpkin and bamboo».

«Στον δήμο Θεσσαλονίκης μπορούμε να  κάνουμε ωραία πράγματα», είπε φτάνοντας στο δημαρχείο ο Παύλος Ευμορφίδης, ο γνωστός Mr COCO - MAT και επικεφαλής της πρωτοβουλίας, μόλις είδε τον Γιάννη Μπουτάρη.

Από την πλευρά του ο κ. Μπουτάρης ευχαρίστησε τον κ. Ευμορφίδη και του ζήτησε να  χρησιμοποιήσει  ένα από τα ξύλινα ποδήλατα και όπως ήταν φυσικό δεν του αρνήθηκε. Μάλιστα, ο ίδιος... συνέδραμε στο εγχείρημα του δημάρχου Θεσσαλονίκης.

«Στην προσπάθεια μας είναι καλοδεχούμενοι όλοι, όσοι δηλώνουν συμμετοχή στον ποδηλατικό γύρο γνωρίζουν με αυτόν τον τρόπο τις φυσικές ομορφιές της Ελλάδας και μάλιστα τους φιλοξενούμε αλλά και τους εξασφαλίζουμε  δωρεάν διατροφή σε κάθε πόλη που πηγαίνουμε», επισήμανε ο κ. Ευμορφίδης.

Ο επιχερηματίας παρουσίασε στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης το project του με τίτλο «Πνύκα», μια οικολογική ξύλινη κυκλική κατασκευή στην παραλία της πόλης όπου ο κάθε  δημότης θα κάνει ποδήλατο για την παραγωγή ενέργειας, ενώ μεσα στο χώρο θα  έχουν την ευκαιρία να συζητούν οι άνθρωποι, αλλά και να φορτίζουν τα κινητά τους.

Ο κ. Μπουτάρης άκουσε με ενδιαφέρον τα όσα του είπε ο κ. Ευμορφίδης και μάλιστα τον συνεχάρη για τις  καινοτόμες ιδέες του, αλλά και για την προσπάθεια που κάνει με τον ποδηλατικό γύρο τον οποίο, όπως είπε, σκέφτεται να στηρίξει ο δήμος Θεσσαλονίκης.

«Είναι πολύ ευχάριστη η αίσθηση με τη χρήση  του ξύλινου ποδηλάτου. Στην Αθήνα ήμουν δίπλα σε μια Ferrari και όλοι κοιτούσαν το ποδήλατο», είπε στη Greenagenda.gr ο Μιχάλης, 36 ετών.

Η 26άχρονη Μύριαμ  από τη Γερμανία τόνισε ότι «μου αρέσει που είναι φτιαγμένο το ποδήλατο από ξύλο, ήρθα να δω τις ομορφιές της Ελλάδας και τους φιλόξενους κατοίκους της».

Ήδη περισσότεροι από 100 ποδηλάτες έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα στον ποδηλατικό γύρο της χώρας και υπάρχει μεγάλος αριθμός συμμετοχών. Η προσπάθεια αυτή, που ξεκίνησε την 1η Ιουνίου, αναμένεται να ολοκληρωθεί  στα μέσα Σεπτεμβρίου στην Κρήτη, όταν και θα έχουν διανυθεί 9.000 χιλιόμετρα σε 100 ημέρες.

Παρόντας στην υποδοχή των ποδηλατών ήταν και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα αθλητισμού, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης.

μπου3

Στόχος της πρωτοβουλίας, εκτός από το να ζήσουν οι ποδηλάτες τη μοναδική προσωπική εμπειρία του ποδηλατικού γύρου της Ελλάδας, είναι να ενώσει με μια νοητή γραμμή όλη την Ελλάδα, διανύοντας 9.000 χιλιόμετρα σε 100 μέρες. Οι συμμετέχοντες χουν βάλει σκοπό να αναδείξουν τις ομορφιές της Ελλάδας σε όλον τον κόσμο, μέσα από τις φωτογραφίες και τα βίντεο της ιδιαίτερης διαδρομής τους.

Ξεκίνησαν την 1η Ιουνίου από την Αθήνα κι έχουν ήδη περάσει από τις περιοχές Σκύρο, Χαλκίδα, Λειβαδιά, Λαμία, Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο, Λάρισα, Τρίκαλα, Γρεβενά, Πτολεμαΐδα, Καβάλα, Θάσο, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Σαμοθράκη, Ξάνθη, Δράμα, Σέρρες και σήμερα από τη Θεσσαλονίκη. «Καπετάνιοι» στη διαδρομή ο ιδρυτής της COCO-MAT και ο Στέφανος Αλεξόπουλος, ενώ επόμενος σταθμός είναι η Βέροια.

Επειδή η σύνθεση των «300» αλλάζει συνέχεια, οποιοσδήποτε επιθυμεί να συμμετάσχει στην ιδιαίτερη αυτή «ποδηλατάδα», μπορεί να το κάνει δηλώνοντας συμμετοχή στην ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες ο κ. Ευμορφίδης είχε αφιχθεί με το ξύλινο ποδήλατό του στις εργασίες του 4ου Export Summit του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), στη Θεσσαλονίκη.

Ένα ξύλινο ποδήλατο, 100% «πράσινο»

Φτιαγμένο από μασίφ ξύλο βελανιδιάς και ειδικά σχεδιασμένο για την COCO-MAT, από την ελληνική βιομηχανική ομάδα της ΑΚΤΟ, το ποδήλατο «Αθηνά», θαυμαστό για την εμφάνισή του, προσφέρει άνετη οδήγηση και τη δυνατότητα στιλάτης περιήγησης στην πόλη.

Το χειροποίητο ποδήλατο «Αθηνά» δημιουργήθηκε στο εργοστάσιο της Ξάνθης από έμπειρους ανθρώπους με πολύ μεράκι. Τα μηχανικά μέρη είναι διαλεγμένα με προσοχή ώστε να προσφέρουν την ίδια ποιότητα με αυτή του σκελετού. Για την σωστή φροντίδα του ξύλου ο σκελετός, η σέλα και τα πετάλια, προστατεύονται από κερί μέλισσας.

Ως σύστημα πέδησης, διαθέτει την πατροπαράδοτη κόντρα και μανέτα (φρένο) για μπροστά. Έχει δύο ταχύτητες που αλλάζουν αυτόματα.

Όλα τα μέρη του είναι ανακυκλώσιμα.

Είναι επιπλέον διαθέσιμο σε γυναικεία και παιδική έκδοση, ενώ για την κατασκευή του συγκεκριμένου μοντέλου εργάζονται 20 άτομα.

μπουτ2

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση