Θεσσαλονίκη: Πετούν όπου βρουν τις μάσκες για κορωνοϊό - Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου 

Οι μάσκες μπορεί να μας προφυλάσσουν από τον νέο κορωνοϊό, αλλά μπορεί επίσης να αποδειχθούν ιδιαίτερα ρυπογόνες για το περιβάλλον, καθώς πολλοί ασυνείδητοι, επιδεικνύοντας κάκιστη συμπεριφορά, τις πετούν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, ακόμη και στο κέντρο. Εδώ και μήνες, η εικόνα του αστικού χώρου επιβαρύνεται από την ανεξέλεγκτη απόρριψή τους, που ενέχει μάλιστα αρκετούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Μαζί με τα κάθε λογής απορρίμματα όπως σακούλες, χαρτιά κ.ά., οι χειρουργικές μάσκες, αλλά ακόμη και αυτές από ύφασμα, έχουν προστεθεί ως απόβλητο της καθημερινότητάς μας, ενώ η αποκομιδή τους επιβαρύνει τα συνεργεία καθαριότητας. Το σοβαρό αυτό πρόβλημα καλούνται να διαχειριστούν οι υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος.

«Δυστυχώς παρατηρείται έξαρση του φαινομένου από τον Σεπτέμβριο σε κεντρικούς δρόμους και γειτονιές της πόλης. Όσο η χρήση της μάσκας αυξάνεται παρατηρείται επίσης αύξηση του αριθμού των μασκών που πετούν ασυνείδητοι πολίτες. Η κατάσταση φαίνεται καθημερινά να γίνεται σοβαρή και η κάκιστη εικόνα προκαλεί έντονο προβληματισμό», τονίζει στη Greenagenda.gr ο Νίκος Ζεϊμπέκης, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του δήμου Θεσσαλονίκης.

Τον έντονο προβληματισμό της εκφράζει η Νίκη Τζουανοπούλου, Υγιεινολόγος, ΜΒΑ-Επόπτρια Δημόσιας Υγείας του νοσοκομείου Παπαγεωργίου. «Δυστυχώς είναι συχνό πλέον το φαινόμενο απόρριψης χειρουργικών μασκών από πολίτες σε δρόμους, πεζοδρόμια ή και παρτέρια. Αυτό κυρίως παρατηρείται έξω από τους χώρους παροχής υπηρεσιών, όπως δημόσιες υπηρεσίες, τα σούπερ μάρκετ αλλά και τα σχολεία μετά την έναρξη λειτουργίας τους. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι εν έτει 2020 δεν έχουμε μάθει ακόμη ως λαός να ρίχνουμε σε κάδους τα απορρίμματά μας. Δυσκολευόμαστε να προσαρμοστούμε σε κάτι τόσο απλό όταν ο πλανήτης μας υποφέρει και η δημόσια υγεία βρίσκεται σε κίνδυνο. Τα μηνύματα αυτά μας γεμίζουν απαισιοδοξία για το μέλλον που αυτός ο τόπος θέλει για τα παιδιά του», επισημαίνει στη Greenagenda.gr.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος-Πρασίνου του δήμου Παύλου Μελά, Σάκης Λαζαρίδης, υπογραμμίζει στη Greenagenda.gr ότι «πρόκειται για ένα γενικό φαινόμενο απαξίωσης και έλλειψης σεβασμού στον δημόσιο χώρο και στον συνάνθρωπο γιατί κινδυνεύει από τη δική μας απερισκεψία. Δυστυχώς, όσο υπάρχει έλλειψη παιδείας, ο μόνος τρόπος είναι η επιβολή αυστηρότερης νομοθεσίας με τα ανάλογα πρόστιμα».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση