Οι Σαουδάραβες φτιάχνουν το μεγαλύτερο εργοστάσιο ηλιακής ενέργειας στον κόσμο

Η Σαουδική Αραβία έχει βάλει σκοπό να σπάσει τα όρια της παραγωγής ρεύματος με τη βοήθεια της φιλικής στο περιβάλλον ηλιακής ενέργειας, φτιάχνοντας έναν σταθμό τόσο μεγάλο που θα ξεπερνά σε έκταση τις μεγαλύτερες μητροπόλεις του πλανήτη!

Το βασίλειο της ερήμου ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα ότι σε συνεργασία με τον ιαπωνικό επενδυτικό όμιλο SoftBank σκοπεύει να κατασκευάσει έναν ηλιακό σταθμό που θα αποδίδει 200 gigawatts ρεύματος, καλύπτοντας εκτιμώμενη έκταση 5.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Το έργο προϋπολογίστηκε στα 200 εκατ. δολάρια (163 εκατ. ευρώ) και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2030, όντας στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του πρίγκιπα αλ Σαούντ να απεγκλωβιστεί η χώρα του από την πετρελαϊκή εξάρτηση. Μια χώρα που παράγει σήμερα 77 gigawatts καθαρής ηλιακής ενέργειας.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ωστόσο ότι αυτό μπορεί να είναι απλώς μια δήλωση εντυπωσιασμού και τίποτα παραπάνω. Όπως είπε στο Bloomberg ο Assaad Razzouk, διευθύνων σύμβουλος της Sindicatum Sustainable Resources: «Έχω τις επιφυλάξεις μου μέχρι να δω την κατασκευή των πρώτων 5-10 gigawatts».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση