Οι NYT αποτυπώνουν με διαδραστικό τρόπο τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ανά πόλη και έτος

Τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ανά πόλη και έτος αποτυπώνουν με έναν διαδραστικό τρόπο οι New York Times.

Πόσες ήταν κατά μέσο όρο οι πιο θερμές μέρες το έτος που γεννηθήκατε, πόσο έχει αλλάξει η εικόνα σήμερα και πόσο πιο δραματική θα είναι η κατάσταση σε επίπεδο θερμοκρασίας όταν θα φτάσετε στην ηλικία των 80 είναι τα ερωτήματα στα οποία δίνονται απαντήσεις μέσω ενός interactive γραφήματος.

Πώς είναι τώρα και πώς θα είναι στο μέλλον η Αθήνα

Για παράδειγμα, το 1980 στην Αθήνα, είχαν καταγραφεί περίπου οκτώ ημέρες όπου το θερμόμετρο έδειξε τουλάχιστον 32 βαθμούς Κελσίου, ενώ το 2018 οι μέρες αυτές ανέρχονται σε 26 κατά μέσο όρο.

Μάλιστα δείγμα της αυξητικής τάσης της θερμοκρασίας είναι ότι το άτομο που γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα, όταν θα φτάσει στην ηλικία των 80 ετών εκτιμάται ότι θα ζήσει ανάλογες θερμοκρασίες επί 46 μέρες τον χρόνο.

78 καυτές ημέρες στη Θεσσαλονίκη το 2064

Ταυτόχρονα, το 1984 στη Θεσσαλονίκη είχαν καταγραφεί 31 ημέρες κατ' έτος όπου η θερμοκρασία έφτανε τουλάχιστον στις 32 βαθμούς. Τώρα οι θερμοκρασίες αυτές θα επιτευχθούν για τουλάχιστον 57 ημέρες, ενώ το 2064 αναμένεται να φτάσουν τις 78.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με ανάλυση του Climate Impact Lab η Αθήνα είναι πιθανό ότι δεν θα αποφύγει αυτή την αύξηση των ζεστών ημερών ακόμη κι αν ληφθούν μέτρα σε παγκόσμιο επίπεδο για τη μείωση των εκπομπών αερίων. Αντίστοιχα, αν η εκπομπή αερίων συνεχιστεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, το μέλλον θα είναι ακόμα πιο θερμό.

Οι περιοχές που έχουν ήδη τροπικό κλίμα, όπως η Τζακάρτα, θα πρέπει να περιμένουν το 1960 κατά μέσο όρο πέντε μήνες με θερμοκρασία 32 βαθμούς ενώ έως το τέλος του αιώνα ο υδράργυρος θα δείχνει «32» σχεδόν καθ'όλη τη διάρκεια του έτους.

Πατήστε εδώ και συμπληρώστε την πόλη και το έτος γέννησής σας για να δείτε τις αλλαγές που έχουν προκληθεί και που θα επέλθουν με την κλιματική αλλαγή.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση