Ολοκληρώθηκε το ιδρυτικό συνέδριο του δικτύου ελληνικών πράσινων πόλεων

Με μία συμβολική δενδροφύτευση στην περιοχή της Τούμπας και με την υπογραφή του καταστατικού και της διακήρυξης από τους εκπροσώπους των εννέα Δήμων-μελών που συμμετέχουν, ολοκληρώθηκε το Ιδρυτικό συνέδριο του Δικτύου Ελληνικών Πράσινων πόλεων,  το έναυσμα του οποίου έδωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων Κωνσταντίνου Ζέρβα.Κατά τη διάρκεια των διήμερων εργασιών του συνεδρίου (Τετάρτη 12 και Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012) οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν σε μια σειρά θεμάτων που αφορούσαν την αστική βιωσιμότητα και να ενημερωθούν για τις πρόσφατες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο πλαίσιο των δράσεων του Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων που ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη από Δήμους που έχουν ως στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος, συμφωνήθηκε ότι θα υπάρχει οριζόντια συνεργασία με κάθετες δράσεις. Ιδρυτικά μέλη του Δικτύου είναι οι δήμοι Αθηναίων, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ζακύνθου, Θεσσαλονίκης, Ιωαννιτών, Κέρκυρας, Κοζάνης και Τρικκαίων, ενώ παρέστησαν ως παρατηρητές επειδή δεν πρόλαβαν να συμμετάσχουν στις τυπικές διαδικασίες του συνεδρίου οι Δήμοι της Βέροιας, Λάρισας και Καβάλας.

Στη σημασία της συμμετοχής μη κυβερνητικών οργανώσεων και ομάδων εθελοντών που θα λειτουργήσουν ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα πολύτιμο κοινωνικό εργαλείο που εφαρμόζει ο Δήμος Θεσσαλονίκης με κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα κρίσιμα ζητήματα του περιβάλλοντος και πρόσθεσε:«Κάθε Δήμος θα πρέπει να φροντίζει όχι μόνο για την ποιότητα του πρασίνου του, αλλά και για το κοινωνικό κεφάλαιο που μπορεί να αποτελέσει  σημαντικό στοιχείο για την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη και αντίστοιχα οι πολίτες θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν και να συμμετέχουν σε κάθε παρόμοια προσπάθεια και πρωτοβουλία».Στόχος της προσπάθειας είναι να συμμετέχουν όλες οι ελληνικές πόλεις που επιθυμούν νααναλάβουν πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μέσω της βελτίωσης του αστικού τους περιβάλλοντος, σημείωσε από τη μεριά του ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων Κωνσταντίνος Ζέρβας και πρόσθεσε:«Είναι σημαντικό να αναλαμβάνονται τέτοιες πρωτοβουλίες και χαιρόμαστε που η προσπάθεια αυτή ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη. Η λειτουργία του Δικτύου θα συντονίζει τις προσπάθειες των μελών του, έτσι ώστε η γνώση και η εμπειρία κάθε Δήμου να λειτουργήσει συμπληρωματικά και πολλαπλασιαστικά. Έχει γίνει μια πολύ καλή αρχή και στο μέλλον πιστεύω να έχουμε στη διάθεση μας ένα χρήσιμο εργαλείο για την επίτευξη του κοινού στόχου της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών των βεβαρυμμένων αστικών χώρων».

Στο περιθώριο του συνεδρίου, Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι-μέλη του Δικτύου προχώρησαν συμβολικά στη φύτευση δέντρων ισάριθμων με τους Δήμους-μέλη του ΔΕΠΠ, στην περιοχή «Κήπος του Καλού» (στη συμβολή των οδών Αναξίμανδρου και Διστόμου). Η επιλογή της περιοχής έγινε με γνώμονα αφενός την δράση και σε περιοχές εκτός κέντρου Θεσσαλονίκης και αφετέρου σε μία περιοχή όπως η Τούμπα με το μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την έναρξη μιας σειράς δράσεων του Δικτύου, που η ανάπτυξή τους θα προχωρήσει και θα καρποφορήσει παράλληλα με την ανάπτυξη των δέντρων.
Μετά την φύτευση οι εκπρόσωποι των μελών του Δικτύου, επέστρεψαν στο χώρο του Συνεδρίου όπου υπέγραψαν την Ιδρυτική Διακήρυξη του ΔΕΠΠ. Να σημειωθεί ότι η ίδρυση του Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων στηρίζεται από το γραφείο εκπροσώπησης του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ (Heinrich-Böll-Stiftung) του γερμανικού κόμματος των «Πρασίνων» στην Ελλάδα.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!