ΟΟΣΑ: H Ελλάδα πρέπει να αυξήσει την τιμή του νερού λόγω αυξανόμενης λειψυδρίας

Η Ελλάδα θα πρέπει να αναπροσαρμόσει την τιμή στα τιμολόγια του νερού διότι βρίσκεται αντιμέτωπη με το φαινόμενο της λειψυδρίας, προειδοποιεί νέα έκθεση του ΟΟΣΑ "In Environmental Performance Reviews”. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση του Οργανισμού, το θέμα των υδάτινων πόρων είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα καθώς “η λειψυδρία αναμένεται να ενταθεί με την κλιματική αλλαγή” και “η άντληση γλυκού νερού είναι υψηλή λόγω των αρδευτικών αναγκών και της διαρροής”.

“Η διασφάλιση ότι οι τιμές καλύπτουν το κόστος εφοδιασμού, αντικατοπτρίζει τη σπανιότητα του αλλά και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων που θα υποστηρίξει τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτων" επισημαίνει ο Οργανισμός αναφερόμενος στην τιμή του νερού, σύμφωνα με το Xinhuanet.com.

Ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υδάτινων Πόρων και Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Σίμος Μαλάμης δηλώνει σχετικά στο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ότι όντως “η διαρροή στην Ελλάδα είναι πολύ συχνή και το μεγαλύτερο μέρος του γλυκού νερού πηγαίνει στην άρδευση” και προσθέτει ότι “πράγματι, η τιμή του νερού στην Ελλάδα δεν αντικατοπτρίζει το πραγματικό κόστος επεξεργασίας και μεταφοράς στο δίκτυο κυρίως σε μέρη εκτός Αθηνών αλλά και σε πολλά νησιά”.

"Ωστόσο, αυτό που απαιτείται είναι να υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση των πόρων και των δικτύων δικτύων, επιβαρύνοντας τους καταναλωτές με το κόστος που προκύπτει από τα λάθη που έγιναν στη διαχείριση", σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Μαλάμης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση