Ο αναμορφωμένος ΣΜΑ του δήμου Θεσσαλονίκης (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Περισσότερο λειτουργικός και φιλικός προς το περιβάλλον έγινε ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του δήμου Θεσσαλονίκης με την επέκταση του συστήματος συμπίεσης απορριμμάτων αλλά και της διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου του. Πλέον, αυξάνεται η δυναμικότητα απορρόφησης των απορριμμάτων του ΣΜΑ από 900 τόνους σε 1.100 τόνους ημερησίως.

Στο δώμα του κτηρίου που υπάρχουν τα ειδικά φίλτρα αερισμού του Σταθμού φυτεύτηκαν αρωματικά φυτά για τη βελτίωση του μικροκλίματος.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος Θανάσης Παππάς τόνισε ότι «πρόκειται για ένα έργο κομβικής σημασίας το οποίο συμβάλει ουσιαστικά στον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων καθώς ο ΣΜΑ καθίσταται βασικός αποδέκτης απορριμμάτων των δήμων της Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Επιπλέον έγινε η περιβαλλοντική αναβάθμισή του».

Με το έργο της επέκτασης του Σταθμού θα υπάρξουν τα παρακάτω οφέλη:

- μέσω επέκτασης του συστήματος συμπίεσης απορριμμάτων με την κατασκευή νέου συγκροτήματος συμπίεσης και των παρελκόμενων φίλτρων αποκονίωσης - απόσμησης, να επιτευχθεί ο περιορισμός του όγκου βεβαρημένου αέρα από την εκκένωση των απορριμμάτων στη χοάνη του συστήματος συμπίεσης,

- μέσω της επένδυσης του εσωτερικού τόσο του νέου, όσο και του υφιστάμενου στεγάστρου, καθώς και της πλαγιοκάλυψης με ηχοαπορροφητικά πετάσματα, να επιτευχθεί περιορισμός της ηχορύπανσης

- μέσω της διαμόρφωσης και κατάλληλων φυτεύσεων στον εναπομείναντα (μετά την αναγκαστική απαλλοτρίωση του ΜΕΤΡΟ) ελεύθερο χώρο του οικοπέδου του ΣΜΑ, να επιτευχθεί αναβάθμιση των υπαίθριων χώρων και βελτίωση του μικροκλίματος στον χώρο εγκαταστάσεων

Το έργο περιλαμβάνει τα εξής:

1. Επέκταση μεταλλικής ανωδομής κτηρίου πρεσών (προσθήκη 4ης πρέσας) και ενοποίησή του με το υφιστάμενο κτίριο των τριών πρεσών).

2. Βελτίωση της ηχομόνωσης του ενοποιημένου κτιρίου.

3. Προσθήκη κατ΄επέκταση κτηρίου από οπλισμένο σκυρόδεμα για τη στέγαση των 3 φίλτρων άνθρακα και φύτευση του δώματος με αρωματικά φυτά για τη βελτίωση του μικροκλίματος.

4. Προσθήκη κατ΄επέκταση διώροφου κτηρίου, στο ισόγειο του οποίου ενσωματώθηκε η απαιτούμενη δεξαμενή πυρόσβεσης με το απαραίτητο αντλιοστάσιο και διαμορφώθηκε αποθηκευτικός χώρος, ενώ στον όροφο, που κατασκευάσθηκε με μεταλλικό φέροντα οργανισμό, τοποθετήθηκε το 4ο φίλτρο άνθρακα.

5. Διαμόρφωση και φύτευση του περιβάλλοντα υπαίθριου χώρου

6. Επέκταση μηχανολογικού εξοπλισμού

Το κόστος των εργασιών ανήλθε στα 1.687.680,48 ευρώ και η χρηματοδότηση του έγινε από το ΕΣΠΑ.

sma11 (840 x 473) sma22 (840 x 473) sma33 (840 x 473) sma55 (840 x 473)

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.