Ο πάγος του Αρκτικού Ωκεανού μειώνεται γρηγορότερα

Ο πάγος του Αρκτικού Ωκεανού μειώνεται κατά 25%, ταχύτερα από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί,
όπως καταγράφεται από τις μακροχρόνιες επιστημονικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσιευμένη μελέτη του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι. Προηγουμένως, είχε εκτιμηθεί ότι το πάχος του πάγου στον Αρκτικό Ωκεανό πρόκειται να μειώνεται κατά 17% κάθε δέκα χρόνια.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το πρώτο καλοκαίρι που θα είναι ο Αρκτικός Ωκεανός απαλλαγμένος από τον πάγο θα συμβεί ακόμα πιο γρήγορα, περίπου το χρονικό διάστημα μεταξύ 2040 και 2050, σύμφωνα με τον Βίσου Νάνταν, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Η μελέτη θέτει υπό αμφισβήτηση τις μετρήσεις που έχουν παρασχεθεί, κατά την τελευταία δεκαετία από τον δορυφόρο της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας CryoSat-2, που ήταν ο πιο σημαντικός δορυφόρος μέτρησης πάχους πάγου της Αρκτικής.Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο λανθασμένος υπολογισμός οφείλεται σε παρερμηνεία των δεδομένων από τον δορυφόρο, που προκλήθηκε από την κάλυψη αλμυρού χιονιού στην επιφάνεια του πάγου.

Ως αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης , η συχνότητα και η ανομοιομορφία των καταιγίδων θα αυξηθούν, ενώ θα υπάρξει αλλαγή στις παγκόσμιες καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με τον Τζον Γιάκελ, καθηγητή Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι. Η εξέλιξη θα έχει επίσης σημαντική επίδραση στα ζώα στον Αρκτικό Ωκεανό, όπως οι πολικές αρκούδες, που θα δυσκολεύονται ιδιαίτερα να κυνηγούν και να αναζητούν τρόφιμα για να επιβιώσουν.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση