Ο Τραμπ ξηλώνει τις πολιτικές Ομπάμα για την κλιματική αλλαγή

Σε μια κίνηση που θα μπορούσε δυνητικά να επηρεάσει τις διεθνείς προσπάθειες κατά της παγκόσμιας θέρμανσης, ο Ντόναλντ Τραμπ εκδίδει την Τρίτη μια σειρά από εκτελεστικά διατάγματα με τα οποία καταργεί τις πολιτικές του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να προστατεύσει την απασχόληση και να καταστήσει τις ΗΠΑ ενεργειακά πιο ανεξάρτητες. Η απόφαση Τραμπ «θα βοηθήσει να παραμείνει οικονομικά προσιτή η ενέργεια και το ηλεκτρικό ρεύμα [...] προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Το σημαντικότερο μέτρο που μπαίνει στο στόχαστρο, σύμφωνα με το In.gr, είναι το Σχέδιο Καθαρής Ενέργειας (Clean Power Plan) το οποίο περιορίζει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που καίνε λιθάνθρακα.

Ανακοινώνοντας το μέτρο το 2015, ο τέως πρόεδρος ο Ομπάμα είχε κάνει λόγο για «το μεγαλύτερο βήμα που έχει κάνει ποτέ η Αμερική στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής».

Το σχέδιο, για το οποίο εκκρεμεί απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου έπειτα από προσφυγές της βιομηχανίας, θεωρείται επίσης απαραίτητο προκειμένου να συμμορφωθούν οι ΗΠΑ με τις απαιτήσεις της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Τραμπ είχε υποσχεθεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία, ενώ παλαιότερα είχε φτάσει στο σημείο να δηλώσει ότι η κλιματική αλλαγή είναι στην πραγματικότητα «φάρσα» που έστησαν οι Κινέζοι για να πλήξουν την αμερικανική οικονομία.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου που δεν κατονομάζεται δήλωσε τη Δευτέρα στο National Public Radio ότι η συμμετοχή στη Συμφωνία του Παρισιού παραμένει «υπό συζήτηση».

Σύμφωνα με το NPR, στην τελετή υπογραφής των διαταγμάτων θα παρευρίσκονται και στελέχη της βιομηχανίας ενέργειας.

Πέρα από την κατάργηση του Σχεδίου Καθαρής Ενέργειας, μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια, τα διατάγματα στοχεύουν επίσης την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA), η οποία θα δει τον προϋπολογισμό της να μειώνεται.

Νέος επικεφαλής της Υπηρεσίας είναι ο Σκοτ Προύιτ, γνωστός αρνητής της κλιματικής αλλαγής, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι η παρατηρούμενη άνοδος της θερμοκρασίας δεν οφείλεται στο διοξείδιο του άνθρακα. Ο Προύιτ, ο οποίος είχε υποβάλει παλαιότερα αγωγές κατά της EPA, κατηγορείται τώρα ότι υπονομεύει την ίδια την υπηρεσία της οποίας τέθηκε επικεφαλής.

Ακόμα, τα διατάγματα Τραμπ προβλέπουν την επανεξέταση του μορατόριουμ που επέβαλε ο Ομπάμα στην αδειοδότηση αξιοποίησης λιθάνθρακα σε ομοσπονδιακές εκτάσεις, καθώς και την κατάργηση του λεγόμενου «κοινωνικού κόστους του άνθρακα», μιας παραμέτρου που λαμβάνεται υπόψη σε κυβερνητικές αποφάσεις.

Θεωρείται πάντως σίγουρο ότι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις θα προσφύγουν στο δικαστήριο κατά της απόφασης Τραμπ. «Χτυπώντας με βαριοπούλα τις κλιματικές δράσεις των ΗΠΑ, η κυβέρνηση σπρώχνει τη χώρα προς τα πίσω. Η μείωση των εκπομπών θα είναι πιο δύσκολη και πιο δαπανηρή» δήλωσε ο Άντριου Στίιρ, πρόεδρος του World Resources Institute.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.