Πάνω από 4.300 εθελοντές σε 100 καθαρισμούς ανά τη χώρα

Περισσότεροι από 100 καθαρισμοί σε παραλίες, βυθούς αλλά και ηπειρωτικές περιοχές, με τη συμμετοχή 4.350 εθελοντών, πραγματοποιήθηκαν, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το διάστημα 5 - 25 Μαΐου σε πολλά μέρη στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Καθαρισμού, που συντόνισε η HELMEPA.

Ιδιαίτερα μεγάλη, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ήταν η συμμετοχή μαθητών-μελών των προγραμμάτων «Παιδική HELMEPA» και «Nαυτίλοι» από Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια σε διάφορες περιοχές της χώρας. Συμμετείχαν επίσης εταιρείες-μέλη της HELMEPA, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος, εκπαιδευτικοί οργανισμοί, καταδυτικά κέντρα, τοπικές ενώσεις, πολιτιστικοί σύλλογοι και απλοί πολίτες όλων των ηλικιών.

Στην Αττική, στις 12 Μαΐου, το Μητροπολιτικό Κολέγιο Πειραιά, εταιρικό Μέλος της HELMEPA, πραγματοποίησε καθαρισμό της παραλίας του Αχινού στον Πειραιά. Στις 13 Μαΐου, η Bernhard Schulte Shipmanagement, επίσης εταιρικό Μέλος, καθάρισε την παραλία στο Καβούρι, ενώ την ίδια ημέρα μαθητές-μέλη «Ναυτίλοι της HELMEPA» του St. Catherine's British School καθάρισαν την ανανατολική πλευρά της ακτής και του δάσους του Σχινιά, ενημερώθηκαν από εκπροσώπους του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά/Μαραθώνα για το τοπικό οικοσύστημα και κατέγραψαν ηλεκτρονικά απορρίμματα που συγκέντρωσαν, με χρήση της εφαρμογής Marine LitterWatch.

Στις 20 Μαΐου, το προσωπικό της Seaworld Management & Trading Inc., εταιρικού Μέλους της HELMEPA, ανέλαβε δράση στην παραλία της Βάρκιζας, και στις 23 Μαΐου τη σκυτάλη πήραν τα εταιρικά μέλη της HELMEPA, Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε. και η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία με τη συμμετοχή μαθητών από το Γ΄Αρσάκειο-Τοσίτσειο Δημοτικό Σχολείο Εκάλης, οι οποίοι εξόρμησαν στη δυτική πλευρά της ακτής και του δάσους του Σχινιά.

Στις 25 Μαΐου, με πρωτοβουλία του Ναυτικού Αθλητικού Ομίλου Κέας και μετά από πρόσκληση του Δήμου, η HELMEPA συντόνισε τον καθαρισμό της παραλίας Κορησσίας με τη συμμετοχή μαθητών του τοπικού Δημοτικού Σχολείου, οι οποίοι ενημερώθηκαν για το πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων.

Στις 26 Μαΐου, ο προγραμματισμένος καθαρισμός στην παραλία Βοτσαλάκια, με αφορμή τις «Ημέρες Θάλασσας» του Δήμου Πειραιά, με τη συμμετοχή μαθητών-μελών της Παιδικής HELMEPA του 14ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά, δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της πρωινής καταιγίδας. Ωστόσο, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη σημασία της πρόληψης της ρύπανσης από στέλεχος της HELMEPA που τους επισκέφθηκε στο σχολείο τους, στα Καμίνια. Με ενθουσιασμό και υπερηφάνεια οι μικροί εθελοντές μίλησαν για τις περιβαλλοντικές τους δράσεις και για τις προσπάθειές τους να ευαισθητοποιήσουν όλους στη γειτονιά να αγαπούν και να σέβονται το περιβάλλον.

Οι εθελοντικές δράσεις θα συνεχιστούν μέχρι και τα μέσα Ιουνίου. Η HELMEPA θα παρευρεθεί στον καθαρισμό του άλσους Συγγρού στις 11 Ιουνίου που θα πραγματοποιήσουν τα εταιρικά Μέλη της HELMEPA, TMS Tankers Ltd. και TMS Cardiff Gas Ltd. καθώς και στον υποβρύχιο καθαρισμό της Aegean Rebreath στο Σούνιο.

Στους συντονιστές των δράσεων, τα παιδιά και τους νέους εθελοντές, απονέμονται αναμνηστικά Διπλώματα Συμμετοχής. Τα συνολικά στοιχεία που θα προκύψουν από την επεξεργασία των δελτίων καταγραφής απορριμμάτων θα δημοσιευτούν με το πέρας όλων των εθελοντικών δράσεων. Η HELMEPA συγχαίρει θερμά τους μικρούς και μεγάλους εθελοντές που για άλλη μια φορά στέλνουν ένα αισιόδοξο μήνυμα για Καθαρές Θάλασσες και Ακτές.

Όλοι οι καθαρισμοί φαίνονται στο χάρτη της Εκστρατείας, ΕΔΩ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.