Πάνω από 88 εκατ. για διαχείριση στερεών αποβλήτων - λυμάτων στη Θεσσαλία

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαδικασίες έκδοσης προσκλήσεων για την υλοποίηση των έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων και διαχείρισης λυμάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ειδικότερα, έργα όπως βιολογικοί καθαρισμοί, δίκτυα αποχέτευσης και μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων με συνολικό προϋπολογισμό 88,3 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται στα έργα που θα χρηματοδοτηθούν στη Θεσσαλία από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

Πριν από λίγες ημέρες οριστικοποιήθηκε το σχετικό χρονοδιάγραμμα και έτσι όσον αφορά στα στερεά απόβλητα, η περιφέρεια Θεσσαλίας είναι μία από τις τρεις σε όλη τη χώρα, που έχει εγκριθεί και έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ ο περιφερειακός σχεδιασμός στερεών αποβλήτων, που αποτελούσε βασική προϋπόθεση για να ανοίξουν οι προσκλήσεις για τα έργα της διαχείρισης απορριμμάτων.

Η Θεσσαλία έχει διαμορφώσει ένα λειτουργικό πλαίσιο με Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), έχοντας ταυτόχρονα προχωρήσει στην αποκατάσταση όλων των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), οι οποίοι εξακολουθούν να υφίστανται σε άλλες περιοχές της χώρας επισείοντας πρόστιμα από την ΕΕ.

Ο σχετικός προγραμματισμός περιλαμβάνει όλα τα ειδή των στερεών, αποβλήτων και θα υλοποιηθεί σε δυο φάσεις:

Στην πρώτη φάση θα πραγματοποιηθεί πιλοτικά ανακύκλωση σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, δίνοντας τη δυνατότητα της προμήθειας όλων των κάδων αποβλήτων, των αυτοκινήτων και του κατάλληλου μηχανολογικού εξοπλισμού.

Σε δεύτερη φάση, θα προχωρήσει η δημοπράτηση εκείνων των έργων, που θα μετατρέψουν τους Χ.Υ.Τ.Α σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο επίπεδο των δράσεων, που αφορούν στο περιβάλλον στην περιοχή της Θεσσαλίας, εκκρεμεί η χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες δαπάνες που θα προκύψουν για τη διαχείριση (συντήρηση- λειτουργία) της λίμνης Κάρλας μετά την ολοκλήρωση των έργων, που πραγματοποιούνται εκεί.

Το έργο “Κατασκευή υπολειπόμενων εργασιών έργου επαναδημιουργίας Λίμνης Κάρλας, Β΄ φάση” είναι ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα στην Θεσσαλία, ολοκληρώνει άλλες εργολαβίες προηγούμενων ετών και θα επαναφέρει σε ποσοστό 100% σε λειτουργία τη λίμνη.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.