«Πέφτουν» τα κόστη της αιολικής ενέργειας στη Βρετανία

Το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από παράκτια αιολικά πάρκα υποχώρησε απότομα στη Βρετανία και διαμορφώθηκε κάτω της τιμής που «χρεώνουν» οι πυρηνικοί αντιδραστήρες, καθιστώντας αυτή τη μορφή καθαρής ενέργειας έναν από τους φθηνότερους τρόπους τροφοδότησης του ηλεκτροδοτικού δικτύου.

Σε δημοπρασία με την οποία η κυβέρνηση μοίρασε συμβόλαια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αξίας 476 εκατ. στερλινών το χρόνο, όλες οι προσφορές για την οικοδόμηση παράκτιων αιολικών πάρκων και άλλων ανανεώσιμων τεχνολογιών ήταν κάτω της τιμής των 92,50 στερλινών ανά μεγαβατώρα, που καταγράφηκε στην περίπτωση του επίμαχου εργοστασίου ατομικής ενέργειας του Χίκλι Ποίντ, του οποίου η ολοκλήρωση έχει προγραμματιστεί για την επόμενη δεκαετία.

Μεταξύ των εταιριών που εξασφάλισαν συμβόλαιο ήταν η δανέζικη Dong Energy, η EDP Renovaveis και η Engie, μεταδίδει το Bloomberg.

Οι τιμές με τις οποίες κέρδισαν συμβόλαια οι εταιρίες, αντανακλούν βουτιά 50% στο κόστος της ενέργειας που παράγεται από παράκτιες ανεμογεννήτριες, πράγμα που, σύμφωνα με περιβαλλοντικούς οργανισμούς και οργανισμούς ανανεώσιμης ενέργειας, δείχνει πως οι τεχνολογίες καθαρής ενέργειας ανταγωνίζονται ραγδαία τις παραδοσιακές μορφές ενέργειας, χωρίς μεγάλες επιδοτήσεις.

«Αυτή είναι τομή για την παράκτια αιολική ενέργεια», συνόψισε ο Matthew Wright, επικεφαλής στην Dong για τη Βρετανία. «Επίσης θα φέρει θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας», πρόσθεσε.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.