Παγκόσμια αναγνώριση στην Λίλη Βενιζέλου για το έργο μελέτης και προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

Ο Διεθνής Σύλλογος για τη Θαλάσσια Χελώνα (ISTS) απένειμε το βραβείο επιτεύγματος ζωής (Lifetime Achievement Award) στην Πρόεδρο και Ιδρυτή του MEDASSET, Λίλη Βενιζέλου, ως αναγνώριση επιτευγμάτων για τη μελέτη και την προστασία της θαλάσσιας χελώνας. Η βράβευση έγινε στη διάρκεια του 35ου Διεθνούς Συμποσίου για τις Θαλάσσιες Χελώνες στην Τουρκία (Ντάλαμαν, 18-25 Απριλίου 2015).

Το βραβείο έρχεται ως επιστέγασμα των προσπαθειών 32 ετών για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σε όλη τη Μεσόγειο. Αποτελεί τη σημαντικότερη διάκριση στον τομέα της προστασίας της θαλάσσιας χελώνας και απονέμεται από επιτροπή που εκπροσωπεί την παγκόσμια κοινότητα ειδικών στη βιολογία και τη διατήρηση των ευάλωτων αυτών ειδών.
«Σαν Ελληνίδα με τιμά ιδιαίτερα αυτή η αναγνώριση καθώς όλα αυτά τα χρόνια το MEDASSET και εγώ δώσαμε σημαντικές μάχες τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλη τη Μεσόγειο για την επιβίωση του απειλούμενου αυτού είδους σε ένα περιβάλλον όπου η ανθρώπινη δραστηριότητα και απληστία αγνοεί το δικαίωμα ύπαρξης των υπολοίπων μορφών ζωής» δήλωσε η Λίλη Βενιζέλου και πρόσθεσε: «Το βραβείο αυτό μας γεμίζει με αίσθημα ευθύνης, να συνεχίσουμε το έργο που ξεκινήσαμε πριν από τόσα χρόνια και να προστατεύσουμε τα θαλάσσια οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα».

Η Ιδρυτής και Πρόεδρος του MEDASSET, Λίλη Βενιζέλου, έχει αφιερώσει πάνω από 3 δεκαετίες στην προστασία και τη μελέτη των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους στη Μεσόγειο.
Έχει τιμηθεί με Διεθνή και Εθνικά βραβεία και διακρίσεις για τη δράση και το έργο της, όπως: το Βραβείο "οι 500 Παγκόσμιοι" του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του Ο.Η.Ε., το Βραβείο Επιτεύγματος Ζωής (Lifetime Achievement Award) από το Διεθνή Σύλλογο για τη Θαλάσσια Χελώνα (ISTS), της Ακαδημίας Αθηνών, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κ.α. Είναι Μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN): Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για τις Θαλάσσιες Χελώνες (MTSG).

To MEDASSET (Mεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών) ιδρύθηκε στην Αγγλία το 1988. Είναι διεθνής περιβαλλοντική ΜΚΟ και εταιρία περιορισμένης κατ' εγγύησης (LBG), μόνιμο μέλος- παρατηρητής της Σύμβασης της Βέρνης, στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Συνεργάζεται στενά με το MEDASSET Ελλάς, ένα Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε το 1993 και είναι εταίρος στο Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNE/MAP). Οι δυο οργανισμοί έχουν κοινούς στόχους, όπως είναι η έρευνα και η προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους σε όλη τη Μεσόγειο. Οι στόχοι επιτυγχάνονται μέσω επιστημονικής έρευνας, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, άσκησης πίεσης σε σχετικούς φορείς και ευαισθητοποίησης του κοινού.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!